Home » Știri » Cerere pentru bursă de merit. Model pentru a o redacta corect

Cerere pentru bursă de merit. Model pentru a o redacta corect

Pană Emanuela / 29.11.2020, 15:35

Pe parcursul anului, dar mai ales în sesiune, mulți studenți învață zi și noapte știind că, la final, cele mai bune medii vor fi răsplătite cu burse de merit. Cum trebutie să arate cererea și ce informații sunt solicitate în ea, afli parcurgând acest articol.

Cerere pentru bursă de merit

Bursele de merit au rolul de a recompensa elevii și studenții integralişti pentru obținerea unor rezultate academice deosebite și sunt acordate potrivit reglementărilor în vigoare. Pentru stabilirea beneficiarilor burselor de merit se organizează o comisie formată din:

  • decanul facultăţii – preşedinte;
  • secretarul facultăţii – secretar;
  • trei studenţi – membri.

Bursa de merit, care se acordă anul atât elevilor din învățământul liceal și studenţilor din învăţământul de stat, cursuri de zi, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură, reprezintă o sumă fixă, diferenţiată pe forme de învăţământ şi pe categorii de beneficiari. Odată aprobată, bursa de merit va fi primită de student pe durata întregului semestru următor celui pentru care s-a calculat media.

Astfel, potrivit Legii învățământului nr. 84/1995, bursa de merit:

  • se acordă elevilor, începând cu trimestrul al II-lea al clasei a IX-a, respectiv anul I, dacă obţin cel puţin media trimestrială 9,80 şi media 10 la purtare;
  •  se acordă şi în trimestrul I elevilor din clasele X-XII (XIII) şi, respectiv, celor din anii II-IV, dacă au obţinut în anul şcolar anterior media generală de cel puţin 9,80 şi media 10 la purtare;
  • se acordă anual elevilor din învăţământul liceal, dacă în anul şcolar anterior au fost premiaţi la olimpiadele internaţionale şcolare pe discipline de învăţământ.
  • se poate acorda studenţilor de la învăţământul universitar începând cu anul II de studiu, dacă în anul precedent sau după sesiunea din iarnă au realizat cel puţin media 9,50 la învăţământul tehnic, agricol şi la profilurile Matematică, Fizică şi Chimie, respectiv 9,80 la celelalte domenii (universitar, juridic, medical, economic, artistic, educaţie fizică şi sport);
  • se poate acorda și cursanţilor învăţământului de studii aprofundate începând cu semestrul al II-lea al anului de studiu, dacă după primul semestru au realizat media 9,80.

De asemenea, bursele de merit se revizuiesc trimestrial, luându-se în considerare rezultatele din trimestrul anterior.

Model cerere pentru bursă de merit

Cum redactezi corect cererea pentru bursa de merit
Cum redactezi corect cererea pentru bursa de merit

Pentru elevii care reușesc să obțină media 10, bursa de merit este în valoare de 600 de lei, pentru elevii cu media cuprinsă între 9,50 și 9,99 bursa este de 300 de lei lunar, iar pentru cei cu medii cuprinse între 9,49 și 9,00 aceasta însumează 200 lei/lună. Au dreptul să depună cerere pentru bursă de merit și elevii cu media cuprinsă între 8,99 și 8,50, iar dacă le va fi aprobată, aceștia vor primi 70 de lei lunar.

Citește și: Cum poți să atragi banii în viața ta. 3 lucruri pe care este bine să le faci

Rectificare bugetară la Sectorul 2. S-a tăiat din bursele de merit

„Trebuie să le explicăm copiilor ce este accea solidaritate socială“ – a fost justificarea unui consilier local de la Sectorul 2 privind decizia de tăiere a burselor de merit pentru elevii cu medii cuprinse între 9.00 și 9.50, pentru a le majora, în schimb, pe cele sociale.

Vineri, 27 noiembrie, Consiliul Local Sector 2 a aprobat o rectificare bugetară în urma căreia s-au tăiat bani din mai multe zone, suplimentându-se bugetul pentru servicii de salubritate cu nu mai puțin de 12,8 milioane lei.

„A fost un efort destul de mare să găsim banii pentru aceste burse, pentru că în vechiul buget, în bugetul de la începutul anului, aceşti bani nu fuseseră prevăzuţi. (…) Următorul pas după găsirea acestor 6 milioane – care ar fi putut să acopere grilele votate anul trecut – a fost să vedem dacă ele sunt corect aşezate sau dacă putem să le reechilibrăm şi, uitându-ne pe aceste burse, am considerat că noi, ca executiv, ar trebui să sprijinim în primul rând performanţa adevărată, cea atestată de concursurile naţionale, cu precădere faţă de cele care se întâmplă doar la nivelul şcolii şi, în al doilea rând, să sprijinim persoanele care au cu adevărat nevoie, persoanele cu venituri mici“, a explicat Radu Mihaiu (USR), noul primar al Sectorului 2.

O situație asemănătoare are loc și în Sectorul 1 al Capitalei, unde Clotilde Armand este rugată de părinții elevilor să spună ce se va întâmpla cu bursele școlare, după ce primarul a făcut un anunț cu privire la reducerea cheltuielilor. Despre informațiile apărute în spațiul public referitoare la tăierile de fonduri din bugetele unităților de învățământ din sector, Biroul de Presă al Primăriei Sector 1 a transmis următoarele:

„În acest moment, la nivelul bugetului Sectorului 1 există o diferență între cheltuielile bugetate și veniturile reale de ordinul a 1 miliard de lei. Această situație nu poate fi rezolvată decât prin reducerea de fonduri de la toate structurile aflate în subordinea Primăriei sau Consiliului“.