Home » Știri » Calculator vârstă pensionare anticipată. Cum poți ieși mai devreme la pensie

Calculator vârstă pensionare anticipată. Cum poți ieși mai devreme la pensie

Alexandru Cazacu / 04.02.2021, 17:47
Calculator vârstă pensionare anticipată. Cum poți ieși mai devreme la pensie

Deși anul trecut atât bărbații, cât și femeile puteau ieși mai devreme la pensie dacă îndeplineau unele condiții cu privire la cotizare, legea se va schimba începând din toamna acestui an. Pe altă parte, cetățenii români vor beneficia totuși de pensia anticipată până în septembrie 2021, după care pensiile anticipate vor exista parțial.

Cum poți ieși mai devreme la pensie

Mai exact, începând din 1 septembrie 2021, stagiul minim de cotizare necesar pentru pensia la limită de vârstă va fi de de asemenea de 15 ani, însă nu va conține stagii asimilate. În conlcuzie, acesta va trebui realizat doar prin cotizare, adică (angajați, PFA, AF sau contract de asigurare socială.

Până acum, o persoană care avea 10 ani de muncă în grupa I primea încă 5 ani stagiu de cotizare în condiții normale cu care cumula minimul de 15 ani necesar pentru a ieși la pensie pentru limita de vârstă. Acum însă, potrivit noului proiect de lege care va intra în vigoare din luna septembrie a acestui an, la stabilirea stagiului de cotizare vor fi recunoscuți doar 10 ani. Așadar un asigurat care se pensiona cu 10 ani de grupa I, nu va mai putea face asta.

Cine poate obține pensia anticipată

Acest lucru este posibila acum în cazul în care beneficiarii optează pentru pensia anticipată sau pentru una parțial anticipată. Potrivit legii 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii, românii pot ieși mai devreme la pensie.

Românii care vor să facă acest lucru au două opțiuni. Pot alege pensia anticipată care aduce penalizări la suma de bani cuvenită, sau pot opta pentru pensia anticipată parțială, care presupune o micșorare până când aceasta se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu.

Pensia anticipată parțial la femei

Femeile care vor să se pensioneze anticipat parțial au nevoie de un stagiu de cotizare puțin mai redus. Însă, acestă decizie va atrage după sine penalități.

Potrivit Legii nr. 263/2010, pensia anticipată parțială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare femeilor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Pensia anticipată parțial la bărbați

Bărbații pot obține pensia anticipată parțial cu cel mult cinci ani înainte de 65 de ani (vârsta normală de pensionare), doar în cazul în care au cotizat la stat o perioadă între 35 și 43 de ani.

De asemenea, ca și în cazul femeilor, pensionarea anticipată parțial, atrage după sine o micșorare a pensiei, asta până când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată. Totodată, la acordarea pensiei anticipate parțiale, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere legală, întrucât acordarea acestei pensii presupune oricum ”ieșirea” din muncă mai devreme decât ar trebui.

Pensionare anticipată. Cum poți să ieși mai devreme la pensie
Pensionare anticipată. Cum poți să ieși mai devreme la pensie

Românii care au făcut un stagiu de cotizare cu minim 8 ani mai mare decât cel pe care legea îl prevede, pot solicita pensia anticipată cu o perioadă de cel mult cinci ani de zile înainte de vârsta standard.

Calculează vârsta de pensionare Aici!.