Home » Știri » Pensionarea la 70 de ani în România. În ce situație ar putea deveni realitate și ce spune ministrul Muncii

Pensionarea la 70 de ani în România. În ce situație ar putea deveni realitate și ce spune ministrul Muncii

Redactia Știri / 28.01.2021, 18:46
Pensionarea la 70 de ani în România. În ce situație ar putea deveni realitate și ce spune ministrul Muncii

Pensionarea la 70 de ani are mari șanse să devină realitate în România, în condițiile în care ministrul Muncii – Raluca Turcan a declarat că se lucrează la un astfel de proiect. În urma declarațiilor făcute, Raluca Turcan a precizat însă că alegerea le rămâne românilor. Este vorba despre un proiect care vizează angajații din sistemul de stat.

Proiectul care are în vederee vârsta de pensionare la 70 de ani

Crește vârsta de pensionare în România? Ministrul Muncii – Raluca Turcan a declarat că se lucrează la un astfel de proiect. Un proiect care să vizeze fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu. Acesta este anunțul făcut de către ministrul Muncii pentru români, conform site-ului 24.ro.

Practic, prin intermediul acestui proiect, angajații din sistemul de stat vor decide dacă își doresc să lucreze în continuare, iar în acest caz vor putea să aibă varianta pensionării la vârsta de 70 de ani. Important de menționat este faptul că, în această situație, până la pensionare, ei vor încasa doar salariul.

În caz contrar, se pot pensiona la termen și vor încasa doar pensia. Ideea este că nu vor mai beneficia simultan de salariu și pensie,fiind nevoiți să aleagă pentru una dintre cele două variante.

Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat, a spus Turcan într-o conferință de presă.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Recalcularea pensiilor în România

În următoarele 18 luni, aproximativ 5 milioane de dosare de pensie vor fi evaluate în vederea recalculării pensiilor. Ultimul proces de acest gen a avut loc în perioada 2005-2010 și a inclus 1 milion de dosare.

Recalcularea pensiilor din sistemul public din România se va face pe baza unei noi legi. Se dorește ca în urma recalculării să existe echitate pentru pensionari.

Recalcularea pensiilor presupune că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuții egale, pensiile sunt diferite. Noua lege aduce echitate pentru milioane de oameni, susține Raluca Turcan.

Această procedură presupune realizarea unei baze de date, în care se vor strânge informațiile de la casele județene în format electronic care acum sunt în format electronic și letric.

Legea după care se face recalcularea pensiilor din sistemul public din România conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în dosarele reevaluate și incluse în sistem electronic, precizează ministrul Muncii. Aceasta nouă lege are rolul de a înlocui legea 127 din 2019.

Raluca Turcan a mai ținut să le transmită românilor că până ce acest proces va ajunge la final, ei își vor primi pensiile calculate conform legii pensiei aflate în vigoare. Același lucru este valabil și pentru cei care se pregătesc să iasă la pensie în această perioadă.

O altă mențiune care a fost făcută este că, în urma recalculării, pensiile nu vor scădea.

Evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România este prevăzută la articolul art. 157, alin. 2, din Legea 127, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, iar procedura trebuia demarată în octombrie 2019.