Home » Știri » Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România și ce se întâmplă în celelalte țări europene

Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România și ce se întâmplă în celelalte țări europene

Toader Mihai / 16.12.2021, 17:14
Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România și ce se întâmplă în celelalte țări europene

Începând de miercuri, mai multe state europene au început campania de vaccinare împotriva coronavirus a copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani, în timp ce altele încă dezbat această situație. Haideți să vedem ce se întâmplă cu vaccinarea copiilor în țările Uniunii Europene și când ar putea începe campania de vaccinare în România. Toți părinții trebuie să știe asta.

Campania de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 – 11 ani a început în mai multe țări europene

În urmă cu aproximativ o lună de zile, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul dezvoltat de cei de la Pfizer-BionTech pentru vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Se pare că această grupă s-a confruntat cu o creștere considerabilă a numărului de cazuri în această perioadă, potrivit France 24.

Printre statele europene care încep vaccinarea celor mici sunt: Germania, Spania, Grecia și Ungaria. Se pare că medicii din statele respective au raportat o cerere puternică din partea părinților, mai arată sursa citată. Vaccinul este administrat într-o doză mai mică decât cel pentru copiii de peste 12 ani. Campania de vaccinare începe după ce în această toamnă creșterea numărului de cazuri s-a resimțit puternic în rândul minorilor, iar aceste state se așteaptă la o nouă creștere, în contextul apariției noii variante, Omicron.

Comisia de vaccinare din Germania recomandă vaccinarea copiilor numai în cazul existenței unor comorbidități. Cu toate acestea, părinții pot solicita și vaccinarea copiilor sănătoși. Tot în Germania, rezervările pentru vaccinarea minorilor au fost ocupate foarte rapid.

Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România

În urmă cu câteva zile, dr. Valeriu Gheorghiță spunea că imunizarea copiilor în România va începe în momentul în care dozele vor disponibile. Totodată, președintele Comitetului pentru campania de vaccinare spunea că imunizarea este recomandată, mai ales în cazul copiilor aflați în evidență cu afecțiuni cronice și a celor care locuiesc cu persoane în grup predispuse la forme severe.

„Demararea efectivă a procesului va începe atunci când, bineînțeles, vom avea dozele disponibile și ferm se recomandă celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și celor care locuiesc împreună cu persoane care sunt la risc să facă formele severe în caz de infecție cu SARS-CoV-2”, a explicat dr. Gheorghiță.

Când ar putea începe campania de vaccinare a copiilor
Când ar putea începe campania de vaccinare a copiilor

În ceea ce privește datele de livrare, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că vom putea recepționa dozele de vaccin pediatric de la Pfizer-BionTech în luna ianuarie. Așadar, campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă ar putea începe în a doua parte a lunii ianuarie.

Unde se vor putea vaccina copiii

Cu privire la pregătirea etapei de vaccinare adresată copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, medicul militar susține că platforma de programare a fost deja optimizată. De asemenea, au fost elaborate atât procedurile de lucru, cât și instrucțiunile, prospectul în limba română fiind deja tradus și disponibil pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, vor există 214 cabinete de vaccinare, în diferite centre din România, unde se pot vaccina copiii din grupa de vârstă menționată. La toate acestea se adaugă și posibilitatea de imunizare în cabinetele medicilor de familie.