Home » Știri » Știri sociale » Vouchere pentru vaccinare, în România. Cum, când și ce condiții se acordă

Vouchere pentru vaccinare, în România. Cum, când și ce condiții se acordă

Manolică Anca / 13.08.2021, 16:18
Vouchere pentru vaccinare, în România. Cum, când și ce condiții se acordă

Românii care se vaccinează împotriva Covid-19 cu schema completă: două doze de vaccin Pfizer, Astra Zeneca sau Moderna sau cu doza unică de vaccin Johnson&Johnson, vor primi vouchere pentru vaccinare. Asta se arată în cel mai nou proiect pilot care ar urma să fie demarat. Iată toate detaliile.

Se acordă vouchere pentru vaccinare, în România?

Cetățenii care se vaccinează împotriva coronavirusului cu schema completă ar urma să primească vouchere pentru vaccinare în valoare de 100 de lei. Așa se arată în cel mai recent anunț al ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, de la finalul ședinței coaliției. Ministrul a precizat că măsura a fost „agreată” la nivel de coaliție și se adresează exclusiv persoanelor care urmează să se vaccineze de acum încolo, nu și celor deja vaccinate.

Premierul Florin Cîțu a venit și el cu precizări în acest sens, spunând că este vorba despre un proiect pilot. Măsura nu se va aplica imediat, ci după ce Guvernul va adopta un act normativ în acest sens. Deocamdată nu este cunoscută o formă finală a acestui act, iar decizia finală, care prevede dacă măsura se va adresa tuturor persoanelor care se vor vaccina sau va fi un proiect mai restrâns, va aparține Executivului.

„Probabil vor fi distribuite începând cu luna septembrie, nu știu exact data, dar sunt niște tehnicalități care trebuie îndeplinite. Cadrul legal, asigurarea resurselor bugetare, după aceea tipărirea și distribuirea bonurilor de masă. Cred că până în septembrie vom reuși să le îndeplinim”, a declarat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății

Aceste vouchere pentru vaccinare ar urma să fie distribuite prin DSP

Vouchere pentru vaccinare ar putea fi eliberate din luna septembrie, după rectificarea bugetară, și, a mai spus ministrul Sănătății că, cel mai probabil, bonurile vor fi distribuite prin DSP, direct către centrele de vaccinare. Ulterior, după realizarea scehemei complete de imunizare, românii vor putea beneficia de ele.

„Probabil le vom distribui prin Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și le vom împărți apoi, împreună cu vaccinurile, către centrele de vaccinare și respectiv alte situații în care se vaccinează populația, cum ar fi medicii de familie”, a mai precizat Ioana Mihăilă.

De asemenea, Executivul este în căutarea unor posibilități tehnice pentru organizarea unor loterii în cadrul cărora să fie înscriși cei care deja s-au vaccinat. Atât bonurile în valoare nominală de 100 de lei, cât și această posibilă viitoare loterie, reprezintă măsuri de stimulare a vaccinării împotriva Covid-19.

Doar 30% din populație s-a vaccinat până acum

Marți, 10 august, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că rata de acoperire vaccinală în rândul populației eligibile din România, cei cu vârsta de peste 12 ani, este în jur de 30%. Peste 5,07 milioane de români și-au administrat cu cel puțin o doză de ser, iar dintre aceștia, peste 95% au schema completă.

Dintre cetățenii vaccinați, 1,1 milioane sunt persoane din mediul rural, vaccinate cu schema completă. Orașul cu cea mai mare rată de vaccinare, în rândul populației eligibile este Bucureștiul, unde 48% din populație s-a vaccinat.

De asemenea, coordonatorul campaniei a mai precizat că, cel mai probabil, suntem aproape de procentul de 50% imunitate colectivă, circa 30% din populație fiind vaccinată, iar restul de aproximativ 20% fiind trecută prin boală.