Home » Utile » Certificat Covid. În ce țări poți să intri doar cu dovada de vaccinare

Certificat Covid. În ce țări poți să intri doar cu dovada de vaccinare

Alexandru Cazacu / 14.07.2021, 08:51
Certificat Covid. În ce țări poți să intri doar cu dovada de vaccinare

De la 1 iulie a intrat în vigoare certificatul digital european Covid-19. Acest document are ca obiectiv facilitarea călătoriilor în statele Uniunii Europene. În ce țări se poate intra doar cu dovada de vaccinare, îți vom spune în următoarele rânduri.

Certificat Covid. Țările în care poți să intri doar cu dovada de vaccinare

În acest moment, certificatul digital Covid este necesar pentru persoanele care călătoresc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia. De asemenea, Elveția, San Marino și Vatican erau pregătite din punct de vedere tehnic pentru intrarea în vigoare a acestui document care facilitează călătoriile între statele membre UE.

Deși a intrat în vigoare de la 1 iulie, când a fost acceptat de întreg spațiul european, mai multe țări membre ale Uniunii Europene au început emiterea acestui document înainte de data oficială. Cu certificatul Covid, titularul său face dovada că a fost vaccinat împotriva Covid-19, a fost testat negativ sau dacă a trecut recent prin boală și s-a însănătoșit.

Statele membre UE pot decide dacă acceptă și testele antigen rapide

Ei bine, fiecare stat membru poate să decidă dacă, în plus față de testele PCR, acceptă și testele antigen rapide. Cu toate acestea, Comisia Europeană recomandă acceptarea ambelor și armonizarea valabilității lor, sugerând ca testele negative valabile să fie făcute cu până la 72 de ore înaintea sosirii și cele antigen cu până la 48 de ore, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, pentru a dovedi o infectare anterioară este necesar un test PCR pozitiv care să nu fie mai vechi de 180 de zile, termen pe care țările membre ale Uniunii Europene au libertatea de a-l reduce.

Certificat european Covid. Țările în care poți să intri doar cu dovada de vaccinare
Certificat european Covid. Țările în care poți să intri doar cu dovada de vaccinare

Cât este valabil certificatul european Covid

Termenul de valabilitatea a certificatul digital european Covid-19 este de 12 luni. De asemenea, acest document conține atât un cod QR, dar și o semnătură electronică care îi atestă autenticitatea. Totodată, certificatul poate fi prezentat la punctele de trecere în varianta digitală pe smartphone sau imprimat.

Călătorii care dețin acest certificat pot fi scutiți de carantină sau de testare suplimentară la intrarea într-un stat membru al Uniunii Europene. Cu toate acestea, statele membre pot reintroduce astfel de restricții în cazul celor sosiți din alte țări membre sau regiuni ale acestora unde situația epidemiologică s-a deteriorat, adică acolo unde se înregistrează o creștere a numărului de cazuri noi sau răspândirea unor variante mai contagioase ale virusului.

Vaccinurile acceptate pentru certificatul Covid

Pentru acest document sunt acceptate vaccinurile autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului. Mai exact, este vorba despre Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Cu toate acestea țările membre pot accepta și vaccinurile altor companii. Un astfel de exemplu ar fi cazul Ungariei, care utilizează și serul rusesc Sputnik.

Persoanele care doresc să viziteze alte state membre și care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de coronavirus, îl pot descărca de pe platforma certificat-covid.gov.ro. Interfața aplicației nu este greu de folosit, așadar, în mai puțin de 10 pași poate fi obținut certificatul digital european COVID-19.