Home » Știri » Pfizer – a treia doză de vaccin. În ce condiții ar putea fi necesară. Mesajul transmis de reprezentantul companiei

Pfizer – a treia doză de vaccin. În ce condiții ar putea fi necesară. Mesajul transmis de reprezentantul companiei

Alexandru Cazacu / 16.04.2021, 12:39
Pfizer – a treia doză de vaccin. În ce condiții ar putea fi necesară. Mesajul transmis de reprezentantul companiei

Gigantul farmaceutic anunță că persoanele care s-au imunizat cu serul dezvoltat de Pfizer ar putea avea nevoie de o a treia doză de vaccin în maxim 12 luni de la vaccinare. În ce condiții ar putea fi necesară și ce spun reprezentanții companiei, veți afla mai departe.

Pfizer – a treia doză de vaccin. În ce condiții ar putea fi necesară

Șeful Pfizer, Albert Bourla, a declarat că pentru persoanele care au fost imunizate cu vaccinul produs de compania pe care o conduce, în colaborare cu BioNTech, ar fi necesar, cel mai probabil, de o a treia doză. Mai exact, de încă un rapel în termen de 12 luni de la vaccinarea completă. De asemenea, CEO-ul a precizat că există posibilitatea ca oamenii să fie nevoiți să se vaccineze anual pentru a fi protejați împotriva noilor tulpini ale virusului.

Totodată, Alebert Bourla a declarat că vaccinurile vor avea un ro foarte important împotriva noilor variante de COVID-19, care s-au răspândit la nivel mondial.

”Un scenariu probabil este acela că va fi probabil necesară a treia doză, undeva între șase și 12 luni și apoi, ulterior, va exista o revaccinare anuală, dar toate acestea trebuie confirmate. Şi, din nou, variantele vor juca un rol cheie.

Este extrem de important să reducem grupul de persoane care pot fi susceptibile la virus”, a spus șeful Pfizer, potrivit CNBC.

Nu se știe exact cât durează protecția împotriva COVID-19

Se pare că cercetătorii nu știu cu exactitate cât durează protecția împotriva virusului la persoanele complet vaccinate. Reprezentanții Pfizer au declarat la începutul lunii aprilie că vaccinul pe care compania la dezvoltat în colaborare cu BioNTech are o eficiență de peste 95%, până la șase luni după efectuarea rapelului. De asemenea, serul produs de americanii de la Moderna, care utilizează o tehnologie similară cu cea folosită de Pfizer, s-a dovedit a fi eficient până la șase luni.

Datele Pizer s-au bazat pe un studiu la care au participat peste 12.000 de persoane vaccinate. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că încă mai sunt necesare unele studii pentru a se determina dacă protecția împotriva virusului durează și după această perioadă de șase luni. La finele lui februarie, Pfizer și BioNTech anunțau că testează o a treia doză, pentru a se înțelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor tulpini.

„Avem în vedere mai multe etape pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, afirma atunci, într-un comunicat, Albert Bourla, potrivit digi24.ro.

A treia doză de vaccin Pfizer. În ce condiții ar putea fi necesară
A treia doză de vaccin Pfizer. În ce condiții ar putea fi necesară

O doză suplimentară și la Moderna

Cu doar câteva zile în urmă, reprezentanții companiei Moderna anunțau că speră ca începând din această toamnă să aibă disponibilă o a treia doză de vaccin. CEO-ul Moderna, Stephae Bancel, susține că acestă doză suplimentară ar fi menită să ofere o protecție mai mare împotriva coronavirus.

Declarațiile lui Bancel vin după o zi după ce Moderna a anunțat că serul anti-Covid pe care l-a dezvoltat are o eficiență de cel puțin 90%, la șase luni după administrarea celei de-a doua doze.