Home » Știri » La cât timp se face rapelul dacă te-ai infectat cu Covid între cele 2 doze? Răspunsul specialistului

La cât timp se face rapelul dacă te-ai infectat cu Covid între cele 2 doze? Răspunsul specialistului

Alexandru Cazacu / 12.04.2021, 13:54
La cât timp se face rapelul dacă te-ai infectat cu Covid între cele 2 doze? Răspunsul specialistului

Probabil multe persoane care s-au vaccinat cu prima doză și s-au infectat ulterior se întreabă la cât timp vor face rapelul în această situație. Ei bine, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță a dat explicații în acest sens.

La cât timp se face rapelul dacă te-ai infectat cu Covid între cele 2 doze?

Sunt destule cazuri, în care, unele persoane s-au infectat cu COVID-19 între cele două doze de vaccin. Acum, mulți dintre cei aflați în această situație se întreabă când vor face rapelul. Duminică seara la Digi24, medicul militar Valeriu Gheorghiță a dat un răspuns din acest punct de vedere.

”Dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, debarasată de virus, având test negativ, se poate vaccina oricând în acest interval după vindecare, însă este bine să lăsăm imediat după vindecare o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalescență, în care este important să se definitiveze, să se remită toată reacția inflamatorie de după boală și sigur, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina. Deci un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță, potrivit digi24.ro.

Chiar și unele persoane care au făcut rapelul s-au îmbolnăvit de COVID-19

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, în România, aproximativ 1.080 de oameni care au făcut și a doua doză de vaccin anti-Covid au luat virusul, asta însemnând (la momentul statisticii respective) circa 0,19 % din numărul total a celor care au primit ambele doze de vaccin. De asemenea, dr. Gheorghiță a precizat că în majoritatea cazurilor, diagnosticul a fost pus cam între 10 și 14 zile de la rapel.

”Noi știm că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua 10, ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme față de momentul în care se împlinesc aceste beneficii maximale.

Să știți însă că majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme ușoare, acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice, și nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de COVID-19”, a adăugat medicul militar.

La cât timp se face rapelul dacă te-ai infectat cu COVID-19 între doze
La cât timp se face rapelul dacă te-ai infectat cu COVID-19 între doze

În România, tulpina britanică este dominantă

Mai mult de atât, coordonatorul campaniei de vaccinare a confirmat că în cazul persoanelor care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid și se infectează există indicația de a secvenția tulpina respectivă, dar în țara noastră, în acest moment, mai dominantă este tulpina britanică. Potrivit medicului, nu există informații că aceste mutații ar fi determinat infectarea.

Valeriu Gheorghiță a făcut această precizare în contextul unei discuții despre un studiu din Israel, care a arătat că vaccinul produs de Pfizer și BioNTech poate fi mai puțin eficient împotriva tulpinii sud-africane.

”Inclusiv în Israel, din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză și care am văzut că statistic aveau tulpină sud-africană – pentru că și în Israel dominantă este tulpina britanică -, nu erau neapărat cazuri cu severitate crescută. Tocmai de aceea, vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe, chiar și în aceste variante virale”, a mai spus dr. Gheorghiță.