Home » Știri » Când ar putea să apară primele taxiuri zburătoare în Europa. Anunțul vine chiar de la Agenţia Europeană pentru Siguranța Aviației

Când ar putea să apară primele taxiuri zburătoare în Europa. Anunțul vine chiar de la Agenţia Europeană pentru Siguranța Aviației

Alexandru Cazacu / 20.05.2021, 11:26
Când ar putea să apară primele taxiuri zburătoare în Europa. Anunțul vine chiar de la Agenţia Europeană pentru Siguranța Aviației

Poate părea dintr-un film științifico-fantastic, însă primele taxiuri zburătoare ar putea să apară în Europa următorii ani. Ce spun reprezentanții Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) despre acest lucru puteți afla în continuarea articolului.

Când ar putea să apară primele taxiuri zburătoare în Europa

Probabil mulți oameni nu cred că este posibil acest lucru în viitorul apropiat, însă, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a anunțat că Europa ar putea avea primele taxiuri zburătoare funcționale cel mai devreme în 2024. Unele companii europene au anunțat că dezvoltă tehnologii de vehicule pentru pasageri sau pentru transportul de mărfuri fără pilot, precum livrările de echipamente medicale, transmite agenția de presă Reuters.

”Cred că utilizarea comercială a taxiurilor (aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025”, a spus Patrick Ky, directorul general al EASA.

Potrivit datelor Agenției Europene pentru Siguranța Aviației, până în anul 2030, valoarea pieței europene de mobilitate aeriană urbană va atinge 4,20 miliarde de euro, creându-se  astfel aproximativ 90.000 de locuri de muncă. Mai mult de atât, se pare că nu mai puțin de 31% din piața globală pentru noua tehnologie va fi în Europa.

Potrivit directorului Patrick Ky, EASA a început deja procesul de certificare pentru unele astfel de aparate, iar primele aprobări sunt așteptate în anul 2024. Totodată, atât germanii de la Volocopter, cât și susținătorii altor proiecte precum Aeroporturile din capitala Franței speră s demonstreze cum funcționează noua tehnologie până la jocurile olimpice de la Paris  din 2024.

Când ar putea să apară taxiurile zburătoare în Europa
Când ar putea să apară primele taxiuri zburătoare în Europa. Anunțul reprezentanților Agenției Europene pentru Siguranța Aviației

Când vor intra în circulație vehiculele zburătoare

Ei bine, potrivit lui directorului EASA, Patrick Ky, introducerea în circulație a acestor vehicule se va face în funcție de obținerea aprobărilor, în contextul în care ele zboară peste centrele urbane sau căi ferate.

Un studiu condus de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a demonstrat că în jur de 71% dintre cei întrebați în șase zone urbane s-au arătat interesați în ceea ce privește utilizarea taxiurilor aeriene și a serviciilor de livrare în acest mod, iar 41% din aceștia sunt de părere că cei care au nevoie de îngrijire medicală de urgenţă vor beneficia cel mai mult de acest lucru.

Se pare că siguranța este principala temere a persoanelor chestionate, atât pentru drone, cât și pentru taxiuri, dar și de zgomotul produs. O mare parte din cei intervievați s-au declarat îngrijorați de impactul pe care acestea îl pot avea asupra păsărilor sau insectelor. De asemenea, unii dintre ei și-au exprimat temerile în ceea ce privește securitatea cibernetică.

Constructorii auto din întreaga lumea se întrec în dezvoltarea taxiurilor zburătoare

Cum era de așteptat, mari producători auto din întreaga lume și start-up-uri se întrec în dezvoltarea de taxiuri zburătoare comerciale, în contextul în care piața ar putea ajunge până în anul 2040 la o valoare de aproximativ 1.500 miliarde de dolari, susține Morgan Stanley.

Printre cei cei mai cunoscuți producători care dezvoltă astfel de planuri se numără Volkswagen și Airbus, firma din Statele Unite Joby, grupul german Lilium și Volocopter,  care este sprijinit financiar de companiile Daimler și Intel.