Home » Știri » Când ar putea scăpa România de restricții. Data anunțată de la Ministerul Sănătății

Când ar putea scăpa România de restricții. Data anunțată de la Ministerul Sănătății

Alexandru Cazacu / 19.04.2021, 10:55
Când ar putea scăpa România de restricții. Data anunțată de la Ministerul Sănătății

Andrei Baciu a anunțat la Antena 3 data la care România ar putea scăpa de restricții. Potrivit secretarului de stat delegat cu atribuțiile interimare la Ministerul Sănătății, restricțiile ar putea fi scoase începând din această vară.

Când ar putea scăpa România de restricții

Mai exact, Andrei Baciu susține că o relaxare a restricțiilor va fi posibilă începând cu 1 iunie. Potrivit, secretarului de stat, în acest moment este necesar ca spitalele din România să le poată oferi pacienților serviciile medicale de care au nevoie.

„Este esențial să le putem oferi tuturor pacienților din România, serviciile medicale de care au nevoie, pentru că vedem că acest virus are un impact extraordinar de mare și practic, nu cruță pe nimeni. Vești bune ca urmare a acestor demersuri sunt că, totuși, au fost identificate foarte repede câteva paturi suplimentare. În 2-3 zile au fost identificate și operaţionalizate deja 12 paturi. Alte 73 de paturi au fost identificate și se caută soluții astfel încât să fie operaţionalizate cât mai repede și toate aceste lucruri, la pachet cu ritmul accelerat cu care se desfășoară vaccinarea.

Practic, dau un trend care s-a stabilizat. Aproape că intră pe o fază descendentă, ceea ce este îmbucurător, pentru că ușor-ușor, putem să ne apropiem de orizontul pe care domnul premier l-a dat, 1 iunie, când putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor și la încă un pas mai aproape de o viaţă normală pe care o așteptăm cu toții, de foarte mult timp”, a anunțat Andrei Baciu, la Antena 3.

 Relaxarea restricțiilor a fost anunțată și de premierul Cîțu

În cursul zilei de vineri, Andrei Baciu spunea că relaxarea din vară a restricțiilor anunțată de Cîțu, este ”obiectivul premierului”, adică, 70% din populația adultă vaccinată până în septembrie.

„Vorbim de obiectivul domnului Cîțu, 10,4 milioane de vaccinați în septembrie. Asta înseamnă că 70% din populația adultă este imunizată, transmisia virusului va fi mult diminuată iar fenomenul pandemic va fi încheiat”, a spus Andrei Baciu.

Când ar putea scăpa România de restricții. Ce spune secretarul de stat Andrei Baciu
Când ar putea scăpa România de restricții. Ce spune secretarul de stat Andrei Baciu

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Florin Cîțu anunța constituirea unui comitet interministerial, care să asigure începând de la 1 iunie revenirea României la normalitate.

„Voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, acesta este primul jalon, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, a declarat Florin Cîțu.

Când crede Florin Cîțu că vom renunța la masca de protecție

Cu toate acestea, angajamentul premierului a fost condiționat de vaccinarea a peste cinci milioane de români. Relaxarea restricțiilor promisă de Florin Cîțu în luna iunie ar însemna accesul în restaurante pe baza adeverinței de vaccinare, a testului de imunitate sau a testului rapid sau PCR cu rezultat negativ.

Însă, după câteva zile, premierul a venit cu o nouă perspectivă. Mai exact, este vorba despre renunțarea la mască începând cu 1 august. Dar, pentru a se putea face acest lucru, ar fi nevoie ca, până la finele lunii iulie să fie vaccinate aproximativ 10 milioane de adulți.