Home » Știri » Când e Sfântul Dumitru în 2021 și ce se întâmplă cu pelerinajul. Anunțul Patriarhiei Române

Când e Sfântul Dumitru în 2021 și ce se întâmplă cu pelerinajul. Anunțul Patriarhiei Române

Alexandru Cazacu / 20.10.2021, 16:09
Când e Sfântul Dumitru în 2021 și ce se întâmplă cu pelerinajul. Anunțul Patriarhiei Române

În fiecare an, la data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Dumitru. Ei bine, cu ocazia acestei sărbători, în Capitală are loc un pelerinaj care durează mai multe zile. Află în continuare, ce se întâmplă cu pelerinajul de Sfântul Dumitru din acest an și ce spun reprezentanții Patriarhiei Române.

Ce se întâmplă cu pelerinajul de Sfântul Dumitru, în 2021. Anunțul Patriarhiei Române

Sfântul Dimitrie cel Nou este considerat ocrotitorul Bucureștilor. În ceea ce privește pelerinajul din Capitală din 2021, potrivit reprezentanților Patriarhiei Române, slujbele vor începe joi, 21 octombrie, și se vor încheia pe data de 28 octombrie. Totodată, Patriarhia anunță că evenimentele se vor desfășura în condiții de ”maximă rigoare”.

De asemenea, potrivit Patriarhiei Române, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și cele ale Sfântului Nectarie de la Eghina vor fi așezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale, în dimineața zilei de joi.

Cum se va desfășura sărbătoarea Sfântului Dumitru în Capitală

Până pe 25 octombrie inclusiv, în zilele de joi, vineri, sâmbătă, duminică și luni, slujbele se vor desfășura în Catedrala Patriarhală, cu un număr de cel mult 70 de credincioși. Pe 26 octombrie, Liturghia va începe de la ora 9:30 și se va desfășura la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Miercuri, 27 octombrie, cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, începând de la ora 9:00, Patriarhul Daniel va oficia, alături de soborul de ierarhi, preoți și diaconi, Liturghia arhierească. Aceasta se va desfășura, de asemenea, la Altarul de vară.

Când e Sfântul Dumitru în 2021 și ce se întâmplă cu pelerinajul. Ce spune Patriarhia Română
Când e Sfântul Dumitru în 2021 și ce se întâmplă cu pelerinajul. Ce spune Patriarhia Română

Măsuri speciale la pelerinaj, în contextul pandemiei de coronavirus

Totodată, Patriarhia Română anunță că, având în vedere situația pandemiei de COVID-19, pentru ca sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou să se poate desfășura în condiții de siguranță, s-au luat mai multe măsuri speciale, pe care credincioșii prezenți trebuie să le respecte. Mai exact, pelerinii care doresc să se roage la Sfintele Moaște trebuie să știe că accesul la acestea se va face în condițiile următoare:

  • un flux unic de circulație a pelerinilor va fi creat, iar intrarea va fi de la baza Dealului Patriarhiei, cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
  • se va păstra o distanță de 1,5 metri între persoane, iar accesul la raclă se va realiza doar pe un singur rând. De asemenea, pe traseul unic de acces vor exista marcaje de staționare, pentru a facilita păstrarea distanței menționate;
  • din loc în loc, pe marginea traseului vor exista anunțuri în ceea ce privește păstrarea distanței și respectarea regulilor igienico-sanitare;
  • pelerinii trebuie să știe că, voluntari prezenți, care vor purta în permanență măști de protecție și mănuși, le vor oferi materiale de dezinfectare și măști de protecție (în cazul în care nu au deja);
  • de asemenea, voluntarii vor împărți aproximativ 20.000 de pachete alimentare, în condiții corespunzătoare de igienă (biscuiți, eugenii și apă plată în sticle sigilate, însoțite de un certificat de conformitate);
  • totodată, pelerinii care s-au închinat la moaște și se îndreaptă spre ieșirea din strada 11 iunie vor primi de la voluntari agheasmă, iar aceasta va fi de asemenea îmbuteliată în sticle sigilate.

Totodată, potrivit Patriarhiei Române, în zona din fața Altarului de vară vor fi locuri marcate pentru pelerinii care vor asista la slujbe oficiate în aer liber. De asemenea, 200 de scaune vor fi amplasate în zonă, cu o distanță de 1,5 metri între ele.

Tot din motive de siguranță sanitară, raclele vor fi acoperite cu capace transparente, iar acestea vor fi dezinfectate în permanență.