Home » Știri » Când vom scăpa de măști. Anunțul lui Raed Arafat pentru români

Când vom scăpa de măști. Anunțul lui Raed Arafat pentru români

Manolică Anca / 30.03.2021, 13:02
Când vom scăpa de măști. Anunțul lui Raed Arafat pentru români

A trecut mai bine de un an de la apariția primul caz de infectare cu Covid-19 în țara noastră. Mai bine de un an de când masca de protecție și distanțarea socială au devenit noul obișnuit. Campania de vaccinare ne dă speranțe, însă creșterea numărului cazurilor de noi infectări din ultima perioadă ne pue din nou pe gânduri. Așadar, când vom scăpa de măști? Iată ce spune șeful DSU, Raed Arafat.

Când vom scăpa de măști

De peste un an de zile măștile au devenit un scut de protecție, dar și un accesoriu tot mai greu de suportat. Cu toate acestea, medicii și autoritățile încă recomandă insistent purtarea acestora, până în momentul în care ne vom afla în siguranță în lipsa lor. Dar când va fi, oare, acest lucru posibil? Când vom scăpa de măști?

Invitat la Realitatea PLUS, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre protestele anti-restricții din ultimele două seri și despre momentul când vom putea scăpa de măști. Acesta susține că dezinformarea și manipularea au fost factorii declanșatori care i-au determinat pe români să iasă în stradă.

„Ca să ajungi să huidui salvatorii, cei de care ai nevoie sau cineva din familia ta are nevoie de ei, e prea de tot deja și asta din nou este campania de dezinformare, de manipulare și de a arătat cu degetul. Din păcate, am indus niște narative pe care e foarte greu să le schimbăm și oamenii au rămas cu niște idei”, a declarat Raed Arafat.

O campanie de vaccinare reușită ne va aduce mai aproape de „normal”
O campanie de vaccinare reușită ne va aduce mai aproape de „normal”

Este necesară o campaie de comunicare intensă și de lungă durată

Raed Arafat este de părere că o campanie de comunicare intensă și de lungă durată ar duce la combaterea dezinformării. De asemenea, spune că doar vaccinarea unui număr cât mai mare de oameni ne va ajuta să „vedem lumina de la capătul tunelului”, adică să ne întoarcem cât mai rapid la normalitate. Orizontul, spune el, ar fi undeva în vară, spre toamnă, pentru că este nevoie timp pentru a vaccina milioane de oameni cu două doze. „Ai nevoie de două doze la fiecare persoană și câteva zile ca să fie persoana imună”.

Întrebat când vom scăpa de măști, Raed Arafat a spus că speră să nu mai fim nevoiți să purtăm mască după ce va fi un număr mare de persoane vaccinate în România. Așadar, își pune toate speranțele în reușita campania de vaccinare.

„Noi sperăm să nu mai fie nevoie de mască, când vom avea un număr mare de oameni vaccinați. Deci toate aceste speranțe depind de reușita campaniei de vaccinare și bineînțeles de păstrarea situației epidemice sub control pe durata campaniei de vaccinare până atingem măcar o cifră care să permită împreună cu cei care au fost infectați să ținem situația sub control și să reducem transmiterea. Și asta înseamnă ca în cursul acestui an să rezolvăm în mare parte aceste probleme și aceste restricții”, a spus șeful DSU.