Home » Sănătate » Când ar putea să renunțe România la masca de protecție. Anunțul făcut de un expert în sănătate

Când ar putea să renunțe România la masca de protecție. Anunțul făcut de un expert în sănătate

Violeta Badea / 29.03.2021, 15:09
Când ar putea să renunțe România la masca de protecție. Anunțul făcut de un expert în sănătate

Când ar putea să renunțe România la masca de protecție. Anunțul făcut de un expert în sănătate. Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș vine cu vești bune pentru români! Acesta a anunțat când este posibil să scăpăm de masca de protecție și cum ne va afecta cel de-al patrulea val al pandemiei.

Razvan Chereches, expert in sanatate publica face un anunt optimist pentru toti romanii
Razvan Chereches, expert in sanatate publica face un anunt optimist pentru toti romanii

Când ar putea să renunțe România la masca de protecție

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, a făcut un anunț destul de optimist pentru români. Acesta este de părere că oamenii vor putea renunța la mască la finalul acestui an sau la începutul anului viitor.

„(…), în România eu spun că vom ajunge la 70% (rata de vaccinare – n.r.) moment în care vom putea să revenim la starea de normalitate anterioară, fără măşti, fără distanţă, fără restricţii”, a declarat Cherecheş, pentru postul de televiziune Digi 24.

Care este explicația specialistului pentru cele afirmate? Ei bine, Răzvan Cherecheş spune că eficienţa campaniei de vaccinare se va vedea abia în valul al patrulea al pandemiei. Acesta a spus că după ce vom trece de această perioadă destul de dificilă, lucrurile se mai liniștesc puțin.

„Vom avea un val patru, dar nu vom ajunge să fie inundate secţiile de Terapie Intensivă”, a precizat Răzvan Cherecheş, care a fost consilier onorific în Ministerul Sănătății.

Expertul in sanatate publica ne spune cand putem scapa de masca de protectie
Expertul in sanatate publica ne spune cand putem scapa de masca de protectie

Anunțul făcut de un expert în sănătate

Valul trei al pandemiei ne-a prins abia la debutul campaniei de vaccinare și de aceea nu au cum să se vadă efectele imediat. „Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei.”, spune expertul. Rezultatele vor fi vizibile abia la sfârșitul verii și începutul toamnei, atunci când va începe și valul patru al pandemiei.

„Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici”, a precizat expertul în sănătate publică.

Răzvan Cherecheş mai adaugă faptul că și vremea va contribui decisiv la scăderea ratei de infectare. Astfel, odată cu apariția căldurii virusul nu se va mai transmite atât de ușor și va scădea numărul de persoane infectate. Acest lucru urmează a fi văzut și în secțiile de Terapie Intensivă care nu vor mai fi la fel de aglomerate ca până acum.

Profesorul are mare încredere în campania de vaccinare, susținând că cel de-al patrulea val al pandemiei va fi semnificativ mai mic, deoarece ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă şi rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic.

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 28 martie este următoarea: avem un total de 1.939.484 de persoane vaccinate.