Home » Știri » Capitala intră în scenariul roșu. Ce restricții intră în vigoare, din 25 septembrie 2021, în București

Capitala intră în scenariul roșu. Ce restricții intră în vigoare, din 25 septembrie 2021, în București

Alexandru Cazacu / 25.09.2021, 09:44
Capitala intră în scenariul roșu. Ce restricții intră în vigoare, din 25 septembrie 2021, în București

Ieri, 24 septembrie, în București, incidența a ajuns la 3,77 la mia de locuitori. Așadar, la Prefectura Capitalei a avut loc o ședință, în urma căreia s-au decis o serie de noi restricții pentru bucureșteni, în ceea ce privește prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19. Potrivit subprefectului Capitalei, Antonela Ghiță, noile măsuri au intrat în vigoare din noaptea de vineri spre sâmbătă. Haideți să vedem care sunt noile restricții.

Capitala intră în scenariul roșu. Ce restricții vor avea bucureștenii, din 25 septembrie 2021

Conform hotărârii CMSU, în Capitală, mitingurile, adunările publice și demonstrațiile se pot organiza dacă la acestea participă mai puțin de 100 de persoane. De asemenea, în restaurante și cafenelele vor intra doar cei care prezintă certificatul verde, iar în aceste localuri nu trebuie să se depășească 50% din capacitatea spațiului. Totodată, certificatul menționat anterior este necesar și pentru accesul în sălile de spectacole, concerte și cinematografe, iar capacitatea maximă nu va depăși 50%. Printre noile restricții se numără și cea care stabilește că certificatul Covid va fi obligatoriu și pentru copiii cu vârsta de la 12 ani.

De asemenea, pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor, masca de protecție trebuie purtată obligatoriu de către persoanele care staționează în acest perimetru. Cu toate acestea, orele de educație fizică, fără obligativitatea purtării măștii de protecție sunt permise doar în spații deschise. Atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu un maximum de spectatori de până la 30% din capacitatea spațiului, dacă este asigurată o distanță de minim 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care:

  • sunt vaccinate împotriva COVID-19 și au trecut cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă;
  • prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore;
  • prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Capitala intră în scenariul roșu. Ce restricții vor avea bucureștenii
Capitala intră în scenariul roșu. Ce restricții vor avea bucureștenii din 25 septembrie

Intrarea în restaurantele din mall-uri se va face doar pe baza certificatului verde

Vineri, 24 septembrie, Raed Arafat a explicat că în localitățile unde incidența a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, intrările în zonele de food-court din mall-uri vor fi delimitate. Așadar, cei care doresc să intre în aceste spații trebuie prezinte un certificat verde.

”Am fost întrebați ce se întâmplă cu zonele din mall unde se servește masa. Astfel, hotărârea de ieri prevede că zonele respective vor trebui delimitate, nu înseamnă că se construiește un perete sau așa ceva, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc, în care se prezintă certificatul verde.

Deci, intrarea la food-court, cum se spune, sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde. Se aplică aceeași regulă”, a precizat Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă.

După cum spuneam și la începutul articolului, ieri, Capitala a ajuns la incidența de 3,77/mia de locuitori, față de 3,65 la mia de locuitori în ziua precedentă.