Iubitorii de produse lactate bune ar trebui să știe că există rase de vaci despre care vor auzi foarte des. Vaca este unul dintre animalele cele mai prezente în mediul rural și fermele de pretutindeni. Acum ne interesează să vorbim despre cele mai “performante” rase de vaci, despre cele care dau cel mai mult lapte.
Nu sunt puține, fie că ne referim la calitatea laptelui, randament pe vacă, stil de viață sau chiar tipul de lapte. Fiecare dintre rasele de vaci de lapte prezintă propriile particularități.
Medalia de aur revine rasei Holstein care produce în medie 8.200 kilograme de lapte pe perioada de lactație. Începând de la jumătatea secolului al XIX-lea, rasa de vaci Holstein a început să fie răspândită pe tot globul, iar acest lucru se datorează mai ales produselor lactate din Olanda și Germania.
Statisticile actuale indică faptul că ar fi aproximativ 10 milioane de animale și aproximativ 250.000 de crescătorii în lume. Primele vaci Holstein din Canada, de exemplu, au venit din Statele Unite sau direct din țara lor de origine, Olanda, în 1881.
Recunoscută pentru producția de lapte profitabilă, de calitate, cât și pentru constituția sa fizică robustă, rasa Holstein reprezintă 90% dintre vacile prezente în Quebec.
Prim’Holstein este întâlnită peste tot și poate fi identificată cel mai mult după culoarea albă cu pete negre. Este o mămică excelentă și se găsește într-o treime bună din turmele de vaci din Franța, țară care îi datorează 80% din producția de lapte.
În România, potrivit agrointel.ro, un pasionat crescător de Holstein este Gavrilă Tuchiluș din Galați, deținător al fermei Agrimat Matca. Numai în 2016, acesta deținea 1.200 de vaci din rasa Holstein, în jurul căreia a creat o întreagă bază genetică.
Montbéliarde este o rasă de vacă rezultată dintr-o încrucișare între Fribourgeoise, o rasă albă reperată cu negru originar din Elveția, care a dispărut acum, și Femeline, originară din Franche-Comté.
Întâlnirea dintre aceste două rase a avut loc în secolul al XVIII-lea, în timpul expulzării creștinilor menoniti din cantonul Berna. Menoniții s-au exilat apoi în Franche-Comté cu turmele lor, permițând fertilizarea de către taurii locali.
Rasa Montbéliarde este potrivită pentru climatul montan. Fizionomia îi permite să reziste la plimbări lungi și să se simtă confortabil în pășunile înclinate. Este, de asemenea, o rasă care se adaptează cu ușurință la o schimbare de climă.
Dă 9.897 kg pe lactație, iar laptele este bogat în grăsimi, Stă la baza fabricării multor brânzeturi : Comté, Reblochon, Morbier, Mont d’Or, Abondance, Bleu de Gex, Bleu du Vercors, Sassenage și Cantal. Este principala rasă utilizată de producătorii de brânzeturi AOC franceze.
Sunt apreciate și pentru calitățile lor de reproducere, longevitate și rezistența la boli.
Vaca normandă este, așa cum sugerează și numele său, originară din pășunile din Normandia. Poate fi recunoscută prin albul său, înfrumusețat cu pete maronii sau negre.
Vaca normandă este renumită pentru furnizarea de lapte de cea mai bună calitate, iar cantitatea de lapte produsă nu este mai puțin impresionantă. Pentru un animal, potențialul mediu de producție a laptelui este estimat la 7.300 kg de lapte pe an. Acest lapte de vacă este folosit și în multe brânzeturi, precum celebrul Camembert de Normandie.
Și asta nu e totul. Rasa este apreciată și pentru calitățile cărnii sale. De asemenea, este una dintre cele mai exportate bovine din lume. Vaca normandă se obișnuiește ușor cu condițiile climatice în care trăiește. O găsim în Brazilia, Japonia, Statele Unite și chiar în Columbia, care este a doua țară cu vaci normande.
A fost recunoscută oficial începând cu anul 1935 şi până în anul 1970. Datorită încrucişărilor, a devenit rasa principală din fermele specializate pe producerea laptelui din Norvegia.
Statisticile oficiale arată că ele pot produce până la 16.000 de litri de lapte anual.
În secolul al XX-lea, a fost recunoscută oficial în Rusia, fiind rezultatul încrucişărilor mai multor rase locale.
Experţii explică faptul că văcuţele Kastroma sunt considerate bune producătoare de lapte, cu 6-8000 de litri anual, dar şi o rasă care poate fi crescută pentru carnea ei.
Originile rasei vin din Munţii Alpi şi a fost selectată de-a lungul timpului doar pentru capacitatea de a produce lapte. Fermieri din întreaga lume au creat apoi rase noi folosind materialul genetic al acestor văcuţe.
Produc în medie peste 9.000 de litri de lapte anual, totul depinzând de condiţiile în care sunt crescute.
Este o rasă de talie medie, selectată pentru cantitatea de lapte pe care o produce, pentru încrucişarea cu alte rase, dar şi pentru capacitatea de a făta viţei fără mari complicaţii.
În medie, aceste văcuţe produc anual în jur de 8-9.000 de litri de lapte.
Este recunoscută pentru conţinutul ridicat de grăsimi din laptele pe care îl oferă. Un motiv de a fi solicitat de fabricile de lactate şi de a ajunge cu uşurinţă în supermarketuri.
Fermierii explică faptul că o astfel de rasă de vaci oferă, în medie, 7.500 de litri de lapte anual.
(Sursa descopera.ro)