Home » Life & Style » Afaceri cu capre din rasa alpină franceză – familii din România care au reușit

Afaceri cu capre din rasa alpină franceză – familii din România care au reușit

Ileana Mladinoiu / 11.01.2021, 16:31
Afaceri cu capre din rasa alpină franceză – familii din România care au reușit

Capra alpină, originară din masivul alpin, este acum răspândită în toate zonele de reproducere a caprelor din Franța și este cea mai comună rasă din teritoriu, reprezentând 55% din caprele de lapte. De dimensiuni medii, capra alpină franceză se adaptează la toate sistemele de creștere a caprelor de lapte, indiferent dacă vorbim despre adăposturi sau loc de pășunat. Capra alpină are un uger voluminos, cu tetine bine detașate de acesta, paralele între ele, ceea ce face ca mulsul mecanic să se realizeze într-un mod ideal.

Famillii din România care au reușit afaceri cu capre alpina franceză. Familia Barna din Bacău

„Eu și soția mea am lucrat în capitală, în domeniul financiar”, așa își începe povestea pentru stiriagricole.ro, Cătălin Barna, administratorul fermei “Caprele Măriucăi”, iar “o periodă am fost cu serviciul și la Londra.

Am simțit însă că e nevoie să facem o schimbare, să ne depărtăm de stilul acesta de viață, dar în același timp să facem ceva productiv. Cu economiile pe care le-am făcut ne-am găndit să începem astfel de fermă, mai ales că aveam și un teren la casa noastră părintească, în apropiere de Onești. Nu a fost mult până când ne-am dat demisiile și ne-am intors în Moldova”.

Dacă îți propui să realizezi ceva, prima grijă este să te informezi. Cum a procedat fermierul băcăuan cu studiul cărților despre modul în care ar putea dezvolta o fermă de capre. Mai întâi, s-a orientat spre achiziționarea celor mai apreciate rase de capre la nivel mondial: Saanen elvețian și Alpine franceze.

Pentru început a cumpărat 10 exemplare Saanen elvețian și 6 din rasa Alpine franceze, cheltuind pentru un exemplar adult 350 de euro și 150 de euro pentru iedițe. Despre caprele din rasa alpina franceză, Cătălin Barna ne informează că au o capacitate formidabilă de a se adapta climatului din România și că, spre deosebire de o capră românească bună care dă un litru de lapte pe zi, acestea pot da 4- 5 litri sau chiar 6.

Din experianța sa, familia Barna transmite celor care vor să deschidă o afacere asemănătoare că acest tip de capre sunt sensibile (au păr scurt) la radiațiile soerelui și la temperaturile ridicate din timpul verii, pentru că sunt făcute să stea mai mult în grajduri. Pot fi hrănite cu leguminoase uneori și cu sfeclă, dar lucerna, fânul sunt principale pentru o lactație adecvată.

Monica și Gheorghe Cucerzan din Sibiu, abia fac față comenzilor

Monica și Gheorghe Cucerzan au dorit mereu o afacere care să le bucure clientii, dar si familia și au reușit. După 10 ani de muncă, abia pot face față comenzilor. Sibienii au descoperit rețeta succesului în laptele de capră și brânzeturile naturale. Au început afacerea cu 170 de capre și au ajuns la peste 600.

Produsele lor fac deliciul clientilor, pentru că sunt făcute ca pe vremuri, din lapte de capră și cheag. Vând caș cu chimen, iaurt sau urdă. În ultimii doi ani, cererea pentru produsele din lapte de capră aproape că s-a dublat. Din ce în ce mai mulți români le aleg din piețele din Sibiu ori de la raft.

Un borcan cu iaurt costă 3,5 lei, kilogramul de telemea 22 de lei, cel de brânză de burduf 35 de lei, iar laptele 5 lei litrul, clienții lor sunt din județ, dar şi din alte ţări, chiar şi germani sau francezi aflaţi în trecere prin zonă şi care sunt fermecați de produsele sibienilor.

Capra din rasa Alpină Franceză
Capra din rasa Alpină Franceză

Potrivit bussinessnews.ro, soţii Cucerzan au investit în afacerea cu ferma de capre aproximativ 50.000 de euro. Pe lângă ei doi, mai au angajaţi doi oameni care au grijă de animale. Profitul este, până acum, între 5% şi 10%, şi cea mai mare parte se reinvesteşte în dezvoltare. „De când avem ferma, am tot reinvestit banii, am modernizat punctul de procesare a laptelui, am cumpărat maşina frigorifică“, spune Monica. Planurile de viitor ale familiei Cucerzan includ achiziţionarea unei instalaţii automate de muls.

Iosif Căpraru din Ocnița, Dâmbovița

În comuna dâmboviţeană Ocniţa, Iosif Căpraru (50 de ani) a pus bazele unei afaceri cu pedigree. Vinde capre din rasa alpină franceză doar pentru material genetic. A lucrat 18 ani ani ca tâmplar, în Franţa, dar când s-a întors pe meleagurile natale a cumpărat la început 30 de capre, iar acum a ajuns la peste 60.

De la „Căpriţa Fericită”, numele fermei, niciun animal nu pleacă pentru tăiere, ci doar pentru înmulţire. Nici laptele nu se comercializează. Aproape toată producţia este consumată de iezi, iar ce rămâne este consumat de proprietari.

Într-un reportaj realizat pentru adevarul.ro local, cei doi vorbesc despre investiţia iniţială în realizarea fermei care s-a ridicat la 30.000 de euro (fonduri proprii), însă a crescut la peste 100.000 de euro în patru ani, bani pompaţi în pământ, grajd şi întreţinerea animalelor în cei 4 ani.

“În România mai sunt afaceri asemănătoare, dar nu foarte multe”, spune fermierul, deoarece este “o afacere pe care eu o consider la început. Este cerere pentru material genetic din această rasă de alpină franceză. Sperăm ca să putem trăi şi să ne câştigăm existenţa datorită lor.

Beneficiul cel mai important al acestei rase este cantitatea de lapte pe care o produce. La un ciclu de lactaţie o carpatină românească oferă 300-350 de de litri, pe când alpina, dacă este îngrijită şi hrănită cu ce are nevoie, producţia de lapte poate ajunge la 1.100 de litri pe un ciclu de lactaţie”, mai explică Iosif Căpraru.

De adăugat că un exemplar de alpina franceză se vinde de la “Căprița Fericită” cu preţuri cuprinse între 200 şi 300 de euro.

Beneficiile laptelui de capră

Laptele de capră pare a fi o alegere sănătoasă datorită multiplelor sale calități nutriționale, bogăției sale în vitamine (A, C și D) și virtuților sale terapeutice în timpul diferitelor etape ale vieții.

În perioada sarcinii, ajută la ameliorarea anumitor probleme gastrice grație bogăției sale în minerale.

Se spune că însăși Cleopatra folosea laptele de capră pentru a-și menține suplețea și finețea pielii.