Home » Știri » Cât costă montarea repartitoarelor de căldură și ce amenzi riscă românii care nu o fac

Cât costă montarea repartitoarelor de căldură și ce amenzi riscă românii care nu o fac

Alexandru Cazacu / 09.07.2021, 15:22
Cât costă montarea repartitoarelor de căldură și ce amenzi riscă românii care nu o fac

Până la sfârșitul anului, românii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire trebuie să își monteze repartitoare de căldură. Ce amenzi riscă cei care nu fac acest lucru și cât costă montarea repartitoarelor puteți afla în rândurile următoare.

Cât costă montarea repartitoarelor de căldură și ce amenzi riscă cei care nu le montează

Ei bine, pentru a monta un astfel de dispozitiv, românii vor scoate din buzunare între 70 și 100 de lei. Așadar, în funcție de numărul de camere, este nevoie de mai multe repartitoare, adică câte unul pentru fiecare calorifer. De exemplu, la un apartament cu două camere vom plăti între 280 și 400 de lei. Bineînțeles, în cazul apartamentelor mai mari, care au trei, patru, sau mai multe camere, costurile cresc, potrivit digi24.ro.

De asemenea, cei care își vor monta repartitoarele vor trebui să plătească atât pentru citirea acestora, cât și pentru interpretarea datelor. Potrivit sursei citate, pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la circa 15 lei pe lună. Potrivit legii, persoanele care refuză să își monteze aceste contoare sau repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei.

Garsonieră: 70 lei – 100 lei
Apartament 2 camere:  280 lei – 400 lei
Apartament 4 camere: peste 500 lei

Cât costă montarea repartitoarelor și ce amenzi pot primi cei care nu le montează
Cât costă montarea repartitoarelor și ce amenzi pot primi cei care nu le montează

Cine sunt românii care trebuie să monteze repartitoare de căldură

După cum am menționat și mai sus, până la sfârșitul anului fiecare apartament va trebui să aibă un contor individual sau un repartitor de măsurare a energiei termice. Se pare că în București există în jur de 550.000 de apartamente un ar trebui montate astfel de dispozitive.

Cu toate acestea, montarea de contoare sau repartitoare de căldură este obligatorie doar pentru apartamentele racordate la rețeaua centralizată de termificare, nu și pentru cele care au deja centrale termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situații în care în același bloc sunt și apartamente racordate la rețeaua de termoficare și apartamente debranșate deja. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor în energie, termenul de implementare va fi depășit.

”Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen așa de scurt să se realizeze o lucrare așa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda prețurile. În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanța respectivei forme de energie și se face risipă”, spune președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chispliță.

Legea aprobată de Parlament

Așadar, o lege a fost aprobată în acest sens de către Parlament și trimisă la președintele statului pentru a fi promulgată. În actul normativ este prevăzută acum și noțiunea de contravenție pentru cei care refuză acest lucru, iar amenda poate ajunge chiar și la 1.000 de lei.

Pe această temă se vorbește de mai multă vreme. Adică despre obligația montării de repartitoare la fiecare calorifer, în cazul locatarilor de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire. Cu toate acestea, nu erau prevăzute sancțiuni până acum.

”Constituie contravenții (…) și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, se arată la Art. 43 (3) din lege.