Home » Știri » Cât petrol produce România, de fapt. Când se vor epuiza resursele țării noastre. Detalii nebănuite

Cât petrol produce România, de fapt. Când se vor epuiza resursele țării noastre. Detalii nebănuite

Manolică Anca / 28.05.2022, 12:51
Cât petrol produce România, de fapt. Când se vor epuiza resursele țării noastre. Detalii nebănuite

România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a rămas în cea mai mare parte inactivă. Iată cât petrol produce în prezent țara noastră și când s-ar putea epuiza toate resursele.

România a fost cândva lider la producția de petrol în Europa de Est

Conform Wikipedia, industria offshore reprezintă resursele înregistrate într-o țară sau într-un teritoriu dependent al unui stat cu legislație autonomă, dar care nu desfășoară activități economice pe teritoriul respectiv, deci nu obține profit național, ci în afara granițelor acelei țări.

Din acest motiv, unii investitori internaționali au fost descurajați și mulți au ales să părăsească deja țara. Ca răspuns, autoritățile au venit cu promisiuni de schimbări care ar putea vedea un nou început pentru industria offshore din România.

Țara noastră se laudă cu o istorie de peste 160 de ani în producția și rafinarea țițeiului. A fost printre primele state producătoare din lume și unul dintre cei mai mari producători la început de secolul XX.

Înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, România s-a folosit de rezervele de pe uscat pentru a deveni cel mai mare producător de petrol din Europa. Forțele aeriene americane au pus la care atunci una dintre cele mai costisitoare misiuni de război pentru a afecta industria, cu efect moderat.

Cât petrol produce România

Anii au trecut, însă, iar înflorirea la nivel global a industriei a transformat această statistică într-o amintire îndepărtată în istorie. Potrivit Administrației de Informații Energetice din SUA, în 2018, țara noastră a menținut o producție constantă de 208.000 de barili pe zi. Acest lucru o plasează pe locul 59 în lume.

Cât petrol produce România
Cât petrol produce România

În ciuda acestei poziții, România continuă să dețină una dintre cele mai mari capacități de procesare din Europa de Est. Cele nouă rafinării ale operează sub capacitatea lor de 450.000 de barili pe zi, semn că există loc de extindere în industria sa autohtonă.

România are deschidere la Marea Neagră unde rezervele de petrol și gaze s-au arătat a fi profitabile pentru alte țări. Cea mai mare graniță terestră a sa este în fața cu Ucraina, iar descoperirea petrolului offshore a dus la o dispută teritorială pașnică între țări. În 2011, acest lucru s-a soluționat în instanța internațională.

În cât timp s-ar putea epuiza resursele țării noastre

Cea mai mare parte a litoralului Mării Negre aparține Turciei, care a continuat cu dezvoltarea offshore de la descoperirea zăcământului de gaze Sakarya. Țara noastră a dovedit că are acces la 200 de miliarde de metri cubi de gaz în rezervele sale offshore, a cincea rezervă de gaze din Europa.

Potrivit Worldometer, datele din 2016 arătau că România avea rezerve dovedite echivalente cu 8,2 ori consumul său anual. Asta înseamnă că, fără importuri, ar mai rămâne aproximativ 8 ani de petrol (la nivelurile actuale de consum și fiind excluse rezervele nedovedite).