Home » Știri » Cât va costa parcarea în principalele zone din Capitală, din 15 august. Tarifele diferă în funcție de loc

Cât va costa parcarea în principalele zone din Capitală, din 15 august. Tarifele diferă în funcție de loc

Alexandru Cazacu / 03.08.2022, 11:36
Cât va costa parcarea în principalele zone din Capitală, din 15 august. Tarifele diferă în funcție de loc

Începând din 15 august, în București va avea loc o schimbare majoră în ceea ce privește parcarea pe locurile publice, excepție făcând parcările de reședință. După cum bine știm Bucureștiul este împărțit în trei zone, iar autovehiculele vor putea fi parcate doar în locurile special amenajate, cu plată. Cât va costa parcarea în principalele zone din Capitală, puteți afla în continuare.

Cât va costa, din 15 august, parcarea în principalele zone din Capitală

Conducătorii auto care vor parca pe arterele aflate în administrația Primăriei Capitalei vor fi nevoiți să achite cel puțin 2,5 lei pe oră. Cu toate acestea, tariful poate ajunge chiar și la 10 lei pe oră, în funcție de zonă. Măsura va intra în vigoare din 15 august și vor exista atât tarife orare, cât și mai multe tipuri de abonamente.

Așadar, începând de la jumătatea acestei luni, în intervalul orar 07:00 – 23:00, tarifele pentru cele 10.000 de locuri de parcare din București vor fi, în funcție de zonă, după cum urmează:

  • Zona 2 – 2,5 lei pe oră
  • Zona 1 – 5 lei pe oră
  • Zona 0 – 10 lei pe oră.

Este important să menționăm faptul că, tariful pentru zonele 0 și 1 se aplică pentru primele două ore de utilizare. După expirarea acestui interval se va aplica măsura suprataxării, iar tariful va fi dublu față de cel normal pentru fiecare oră de depășire.

Mai multe tipuri de abonamente

După cum am menționat și anterior, șoferii din Capitală își pot face mai multe tipuri de abonamente, pentru a se asigura că au un loc de parcare. Mai exact, există abonamente cu rezervarea locului de parcare 24/7 sau fără rezervarea locului de parcare.

Totodată, persoanele fizice pot să își facă abonamente pentru o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau chiar pentru un an de zile. Potrivit Primăriei Capitalei, acestea sunt valabile pentru fiecare dintre zonele de tarifare din București.

Cât va costa parcarea în principalele zone din Capitală, din 15 august
Cât va costa parcarea în principalele zone din Capitală, din 15 august

Modalitățile prin care se poate face plata

Șoferii pot plăti cash, prin SMS, card bancar sau cu ajutorul unor aplicații și le permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În schimb, riveranii au dreptul la 2 tipuri de abonament: cu rezervarea unui loc anume sau fără. În cel de-al doilea caz, aceștia pot parca oriunde în zona respectivă.

Ce se întâmplă dacă nu plătești parcarea

Noua măsură, care va intra în vigoare din 15 august, a fost anunțată recent de către Primăria București, iar șoferii care nu respectă aceste reguli vor fi sancționați cu 200 lei pe zi și cu blocarea autovehiculului.

„Un comportament civilizat în parcările municipale vă ferește de sancțiuni. Vă rugăm să parcați regulamentar și să achitați anticipat serviciul public de parcare. Din 15 august, nerespectarea acestor reguli atrage riscul aplicării unei sancțiuni de 200 lei/zi și imobilizarea autovehiculului până la stingerea obligației de plată. Parcați legal și evitați sancționarea!”, se arată pe site-ul Primăriei Capitalei.

Cei care vor să afle mai multe detalii despre noile tarife de parcare de pe raza Municipiului București, pot accesa site-ul instituției. Aici veți găsi lista completă cu tarifele de parcare.