Home » Știri » Câte calorii are o portocală. Plus: comparație cu alte fructe

Câte calorii are o portocală. Plus: comparație cu alte fructe

Violeta Badea / 18.01.2021, 10:23
Câte calorii are o portocală. Plus: comparație cu alte fructe

Câte calorii are o portocală. Plus: comparație cu alte fructe. Portocala este asociată cu momentele din copilărie sau cu sărbătorile de iarnă, mirosul ei ne-a rămas întipărit în memorie încă de atunci. Moş Nicolae oferă acest cadou în fiecare an copiilor care au fost cuminţi. Portocala este unul dintre cele mai iubite şi sănătoase fructe. Aceste citrice vin şi cu o serie de beneficii asupra organismului nostru.

Câte calorii are o portocală

O portocală de mărime medie (între 250 şi 300 de grame) conţine până în 150 de calorii. De asemenea, o felie de portocală are circa 17 grame și conține opt calorii. Aceste fructe se pot consuma pe parcursul unei diete, deoarece vă asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C, 2% din necesarul de vitamina A şi 6% din necesarul de calciu.

O portocală de mărime medie conţine undeva la 250 miligrame de potasiu, 19 grame de carbohidraţi şi un gram de proteine şi sunt bogate în tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folaţi, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu şi cupru.

Ce beneficii au portocalele

Dacă vă plac portocalele şi le consumaţi în mod regulat, acestea vin la pachet cu o serie de beneficii asupra organismului.

  • sunt anticancerigene – consumul regulat de portocale previne apariţia leucemiei. Portocalele sunt o sursă importantă de vitamina C, iar acest lucru ajută la combaterea bolilor
  • ajută la creşterea imunităţii – întăreşte sistemul imunitar. Procentul de vitamina C pe care îl conţine o portocală este atât de consistent, încât doar un astfel de fruct consumat regulat conferă organismului 115% din necesarul zilnic pentru această vitamină. Ceea ce înseamnă că ne oferă chiar mai mult decât avem nevoie
  • beneficii pentru frumuseţe – Pe lângă vitamina C, portocalele mai conţin şi vitamina A. Aceasta ajută în prevenirea apriţiei acneei. De asemenea, această vitamină este foarte folosită ca ingredient în produsele cosmetice antiacneice, deoarece reduce inflamaţia. Consumul de portocale ne scapă şi de riduri, acesta protejează pielea şi o menţine catifelată.
Portocala versus mar
Portocala versus mar

Portocala în comparaţie cu alte fructe

  • Portocală vs mandarină – din punct de vedere al gustului, mandarinele sunt puţin mai dulci decât portocalele, iar coaja mandarinelor este mai subţire şi se desfac mai uşor. Chiar dacă unii le încurcă, există diferenţe şi la aspect. Mandarinele sunt mai mici decât portocalele şi mai moi. Din punctul de vedere al conţinutului de calorii, acestea se aseamănă, aşa că ambele citrice sunt recomandate pentru o dietă sănătoasă. Deci, fie că mergeţi pe mâna porocalelor sau a mandarinelor nu veţi da greş, deoarece ambele sunt la fel de bogate în vitamine
  • Portocală vs măr – În acest caz, mărul conţine mai multe calorii decât o portocală. De exemplu, dacă luăm un măr şi o portocală de aceeaşi dimensiune medie, mărul va conţine circa 95, faţă de aproximativ 69 ale portocalei. De asemenea, la capitolul conţinut de fibre, mărul stă puţin mai bine, având cu circa cinci procente mai mult. Aşa cum era de aşteptat, portocala conţine mai multă vitamina C, dar mărul compensează prin vitamina K.

Câte tone de portocale se produc în fiecare an

Portocalul creşte în special în regiunile tropicale și subtropicale. Este cel mai cultivat pom din lume, de exemplu în anul 2012, portocalele dulci au fost cultivate în proporţie de 70% faţă de celelalte citrice. În anul 2017, Brazilia a produs cele mai multe portocale, cu un procent de 17,5 milioane de tone. Apoi a urmat China, cu o producție de 8,69 de milioane de tone.