Home » Știri » Câți angajați are Guvernul Ciucă. Record de secretari și subsecretari de stat

Câți angajați are Guvernul Ciucă. Record de secretari și subsecretari de stat

Alexandru Cazacu / 27.04.2022, 14:39
Câți angajați are Guvernul Ciucă. Record de secretari și subsecretari de stat

Guvernul Ciucă a reușit să ajungă la un număr record de secretari și subsecretari de stat. Așadar cabinetul PSD-PNL-UDMR a devenit echipa guvernamentală cu cei mai mulți angajați, depășind chiar și recordul precedent al Guvernului condus Viorica Dăncilă. Află în continuarea acestui articol câți angajați are Guvernul Ciucă.

Câți angajați are Guvernul Ciucă

Mai exact, conform unei analize a jurnaliștilor Adevărul, Guvernul condus de Nicolae Ciucă are în acest moment nu mai puțin de 118 secretari și subsecretari de stat. Este vorba numai despre secretarii și subsecretarii de stat din ministere, SGG și echipa premierului Ciucă și a celor doi vicepremieri.

Ei bine, numărul record de funcții vine chiar și după ce Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu au vorbit în spațiul public despre o criză financiară iminentă, cerând prudență politică. După cum spuneam și anterior, recordul precedent a fost atins în 2018, când Guvernul Dăncilă era format dintr-o echipă de 110 secretari și subsecretari de stat, la începutul mandatului, potrivit Adevărul.

Acum, Ministerul Economiei este ultimul minister care a mai adăugat un secretar stat la ceilalți trei deja existenți, într-o procedură fulger. Această decizie a venit în condițiile în care o Hotărâre de Guvern pusă în dezbatere publică pe 8 aprilie a fost adoptată pe data de 14 aprilie, chiar dacă ar fi trebuit să stea în dezbatere publică vreme de 10 zile.

Câți angajați are Guvernul Ciucă
Record de secretari și subsecretari de stat în Guvernul Ciucă

Trei funcții noi

Se pare că logica noii funcții a fost că „eficiența și eficacitatea” ar fi mai mari în instituție. Un caz mai puțin obișnuit este modificarea organigramei Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Mai exact, până la instaurarea noului Guvern, componentele de Antreprenoriat şi Turism făceau parte din Ministerul Economiei. Cu toate acestea, Coaliția a hotărât înființarea unui portofoliu diferit.

În primele trei luni ale lui 2022, în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului erau doar doi secretari de stat, însă la sfârșitul lunii martie s-a schimbat HG-ul de organizare. Astfel au fost adăugate alte trei funcții de secretari de stat.

Conform sursei citate, două dintre acestea au deja ocupate de un reprezentant al PSD Botoșani și de un social-democrat din Alba. Ei bine, efortul bugetar este destul de mare, având în vedere că, lunar, cele trei funcții noi înseamnă cheltuieli de aproximativ 50.000 de lei.

Ministerul Dezvoltării are cel mai mare număr de demnitari

Cu 11 demnitari, Ministerul Dezvoltării este „campion” în clasamentul ministerelor cu cei mai mulți astfel de angajați. Șapte dintre aceștia sunt secretari de stat, iar restul subsecretari, mai scrie sursa citată. Totodată, în Ministerul Internelor sunt opt secretari și subsecretari de stat, iar în Transporturi și Educație există câte șapte.

Cu toate acestea, România a avut, între 2010 și 2012, un Executiv format dintr-un număr mult mai mic de oameni. Mai precis, s-a demonstrat atunci că Guvernul poate să funcționeze și cu mai puțin de 50 de persoane. Emil Boc a strâns la acea vreme cureaua în ceea ce privește cheltuielile și funcțiile de secretar și subsecretar de stat. Așa se face că în iulie 2010, Boc a redus numărul secretarilor de stat, iar din 57 au rămas doar 32. Tot în perioada respectivă, din 85 de subprefecți au rămas numai 43.