Home » Știri » Ce amenzi sunt pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare în spații publice. Sancțiuni usturătoare

Ce amenzi sunt pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare în spații publice. Sancțiuni usturătoare

Alexandru Cazacu / 06.05.2021, 13:02
Ce amenzi sunt pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare în spații publice. Sancțiuni usturătoare

Vești proaste pentru cei care obișnuiesc să arunce gunoiul în spațiile publice. Aceștia vor fi sancționați drastic. Ce amenzi poți primi dacă arunci gunoiul la întâmplare vei afla în continuare.

Ce amenzi riscă cei care aruncă gunoiul la întâmplare în spații publice

După cum vă spuneam mai sus, cei care au acest obicei riscă să fie sancționați cu amenzi usturătoare. Ba chiar mai mult de atât, conform legii, nu doar persoanele fizice riscă amenzi,  chiar și firmele sau autoritățile publice care abandonează deșeuri în spațiul public pot fi sancționate.

Mai exact, Legea nr. 211/2011 cu privire la regimul deșeurilor reglementează măsurile necesare pentru protecția mediului și sănătății populației, prin prevenirea sau reducerea efectelor determinate de generarea și gestionarea deșeurilor. Potrivit actului normativ, persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei pentru săvârșirea următoarelor fapte, printre altele:

  • dacă încalcă obligația de a colecta separat cel puțin deșeuri precum hârtie, metal, plastic și sticlă;
  • încălcarea obligației, de către titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construire sau desființare, de a gestiona deșeurile obținute în acest mod;
  • încălcarea obligației de a nu abandona deșeurile;
  • încălcarea obligației de a nu elimina deșeuri în afara spațiilor autorizate în acest scop.

Ce amenzi riscă persoanele juridice

Pe de altă parte, pentru aceleași fapte, persoanele juridice riscă amenzi mult mai mari. Mai exact, această categorie poate primi amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Pe lângă aceste fapte, legea prevede și alte situații care presupun încălcarea prevederilor cu privire la transportul sau depozitarea deșeurilor în mod necorespunzător, care ar putea fi sancționate.

În ultima vreme, s-au desfășurat din ce în ce mai multe acțiuni de depistare și sancționare a celor care transportă și depozitează în mod necorespunzător deșeurile. Din acest punct de vedere, există reglementări suplimentare pentru firmele care aruncă deșeuri la întâmplare.

De exemplu, HG nr. 1061/2008 cu privire la transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României. Potrivit acestei Hotărâri, dar și a legii 211/2011, dacă abandonează deșeuri pe spațiul public, firmele riscă să fie sancționate cu amenzi de până la 30.000 – 40.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Ce amenzi riscă cei care aruncă gunoiul la întâmplare în spații publice. Sancțiunile sunt usturătoare
Ce amenzi riscă cei care aruncă gunoiul la întâmplare în spații publice. Sancțiunile sunt usturătoare

O persoană a fost amendată cu 30.000 de lei pentru că a vrut să arunce gunoaie ilegal

Nu cu mult timp în urmă, un cetățean a fost sancționat cu o amendă în valoare de 30.000 de lei pentru că a vrut să arunce deșeurile pe spațiul public. Mai mult de atât, pe lângă amenda foarte mare, acestuia i-a fost confiscată și mașina pe care a folosit-o pentru a transporta gunoiul. Totul s-a petrecut în Sectorul 5 din Capitală, unde oamenii legii sau autosesizat, potrivit digi2.ro.

„În urma unei autosesizări a Poliției Locale Sector 5, a fost depistată o autoutilitară care transporta deșeuri provenite din construcții pe strada Ion Băiulescu. În urma verificărilor efectuate de Poliția Locală alături de comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul comisariatului București, s-a constatat că persoana în cauză nu deținea documente pentru transportul deșeurilor.

Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat cu suma de 30.000 lei conform legislației în vigoare pentru depozitarea ilegală de deșeuri pe domeniul public. Totodată, șoferului i s-a adus la cunoștință că autovehiculul va fi confiscat”, au transmis autoritățile locale, potrivit sursei citate.