Home » Știri » Ce înseamnă Prohodul Domnului. Semnificații și importanță. Când are loc

Ce înseamnă Prohodul Domnului. Semnificații și importanță. Când are loc

Violeta Badea / 30.04.2021, 11:50
Ce înseamnă Prohodul Domnului. Semnificații și importanță. Când are loc

Ce înseamnă Prohodul Domnului. Ne aflăm în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, o perioadă cu semnificații importante pentru toți creștinii. Vinerea Mare este ultima zi înaintea Paștelui, iar preoții amintesc de moartea și îngroparea Mântuitorului. În toate bisericile va răsuna Prohodul Domnului. Care sunt semnificațiile și importanța acestuia veți afla din materialul următor.

Ce înseamnă Prohodul Domnului

Denia Prohodul Domnului
Denia Prohodul Domnului

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi încărcată de tristețe pentru toți creștinii. În a cincea zi din Săptămâna Patimilor, preoții comemorează moartea și îngroparea lui Iisus Hristos. În toate bisericile are loc Denia Prohodului Domnului. Aceasta este cuprinsă din numeroase cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe. Prima parte cuprinde nu mai puțin de 73 de strofe, a două parte cuprinde 60 de strofe și a treia parte are 43 de strofe. Prima strofă a fiecărei stări este reluată și la sfârșitul ei.

Cel care a alcătuit Prohodul este imnografului bizantin Iosif Studitul. Această cântare cu o semnificație importantă a ajung pe meleagurile noastre în anul 1836 și a fost tipărită pentru prima oară în orașul Buzău. Mai târziu în anii 1846 și 1853, a fost retipărit în alte două ediții, de către Anton Pann, dar prima ediție rămâne normativă până astăzi.

„Această slujbă are trei stări și în toate aceste trei stări tânguirea este o tânguire de îngropare. Însă, nu este o tânguire sentimentală, ci este o tânguire duhovnicească pentru că Cel care se află în mormânt cu trupul și în iad cu sufletul nu este un om simplu, ci Dumnezeu devenit Om pentru izbăvirea din iad și din moarte a neamului omenesc. De aceea, prima strofă din starea I arată că în mormânt a fost pus Izvorul Vieții, Iisus Hristos.”, a spus Părintele Patriarh Daniel, conform crestinortodox.ro.

Semnificații și importanță

În majoritatea bisericilor, Prohodul Domnului va începe după ora 18:00, iar pe parcursul zilei Sfântul Epitaf este scos în fața Altarului. Se spune că în această zi credincioșii aduc flori, iar ulterior vor cânta Prohodul împreună cu preoții, după care împreună cu preoții vor înconjura biserica de trei ori.

Acesta este considerat drumul Mântuiorului către Dealul Golgota, locul unde a fost răstignit și unde a murit pentru ca a treia zi să învie. După ce se termină slujba, credincioșii merg în cimitir cu lumânări, la morminte, iar acolo se roagă și își morții. La final, preoții împart florile aduse de credincioși. Se spune că aceste flori prind puteri miraculoase și devin vindecătoare de boli.

Câteva versuri din Prohodul Domnului – Starea Întâi

1. În mormânt, Viaţă,

Pus ai fost, Hristoase,

Şi s-au spăimântat oştirile îngereşti,

Plecăciunea Ta cea multă preamărind. (proslăvind)

2. Dar cum mori, Viață,

Și cum șezi în mormânt ?

Și împărăția morții Tu o zdrobești

Și pe morții cei din iad îi înviezi ?

3. Te mărim pe Tine, Iisuse Doamne,

Și-ngroparea îți cinstim și patimile,

Că din stricăciune Tu ne-ai izbăvit.

4. Cel ce-ai pus pământul Cu măsuri, Hristoase,

Astăzi șezi în mic mormânt, Ziditorule,

Și din gropi, pe cei ce-au murit înviezi.

5. Iisuse al meu, Împărat a toate,

De ce vii la cei din iad, o, Hristoase-al meu ?

Vrei să dezrobești neamul omenesc.