Home » Știri » Ce pensii sunt în România în 2021. Discrepanță uriașă între cei care încasează pensie specială și cei care trăiesc sub nivelul mediu

Ce pensii sunt în România în 2021. Discrepanță uriașă între cei care încasează pensie specială și cei care trăiesc sub nivelul mediu

Alexandru Cazacu / 16.02.2021, 11:21
Ce pensii sunt în România în 2021. Discrepanță uriașă între cei care încasează pensie specială și cei care trăiesc sub nivelul mediu

Potrivit ministrului muncii, în România sunt aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei și 9.500 de persoane beneficiază de pensii speciale cu o valoare medie de 9.600 de lei.

Ce pensii sunt în România în 2021

După cum spune Raluca Turcan, în țara noastră 9.500 de oameni care beneficiază de o pensie specială cu o valoare medie de 9.600 de lei. De asemenea, ministrul muncii susține că, în sistemul de pensii publice din România există 4,9 milioane de pensionari, care încasează o pensie medie de 1.500 de lei.

”Avem 9.500 de beneficiari pensie specială, pensia medie e de 9.600 de lei. În paralel, în sistemul public de pensii publice sunt 4,9 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 1.500 de lei. În total, în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul mediu din România. Toată lumea resimte ca o inechitate ce s-a întâmplat în timp prin legi de pensie specială”, a spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan, despre majorarea pensiilor din luna septembrie

Ministrul muncii, Raluca Turcan susține că efortul bugetar pentru mărirea pensiilor din luna septembrie a anului trecut a fost de circa 8 miliarde de lei, iar efortul pentru combaterea pandemiei de coronavirus a ajuns la aproximativ 16 miliarde de lei.

”Pentru majorarea pensiilor, în septembrie anul trecut, efortul bugetar a fost de aproximativ 8 miliarde de lei. Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de aproximativ 16 miliarde de lei. În materie de pensii trebuie să te gândești la întregul tablou bugetar, cât de mult pot crește pensiile și să punem degetul și pe pensiile speciale”, a spus Raluca Turcan la Realitatea Plus.

Ce pensii sunt în România în 2021
Ce pensii sunt în România în 2021

Pensiile în format electronic

Raluca Turcan a vorbit și despre pensiile care sunt în format letric. Ministrul este de părere că, în cazul în care acestea trebuie recalculate, formatul acestor pensii trebuie să fie schimbat în unul electronic.

Ministrul Muncii spune că, într-un an și jumătate, aproximativ 5 milioane de dosare trebuie să fie puse în format electronic și ulterior să intre la recalculare. Raluca Turcan susține că s-a mai făcut efort similar între anii 2005 și 2008, când s-au recalculat un milion de pensii, în doar trei zile. De asemenea, ministrul spune că va merge săptămânal la casele de pensii ca să vadă cum decurge acest proces.

 ”Avem aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format letric. Dacă cineva şi-ar fi dorit să le recalculeze ar fi trebuit să se gândească să le pună în format electronic astfel încât toate datele să fie introduse. 250.000 de dosare vor fi luate unul câte unul. Într-un an și jumătate aceste aproximativ 5 milioane de dosare să fie puse în format electronic și ulterior să intre la recalculare.

Mi-am propus în fiecare săptămână să fiu la casele de pensii în teritoriu să văd cum decurge acest proces. Mai avem 3,6 milioane de dosare într-un format semi-învechit și 1,3 milioane de dosare într-un format care ar putea fi preluat mai repede. Acest efort am vrea să îl facem într-un an și jumătate, încercând ca pe fonduri europene să suplimentăm capacitatea caselor județele de pensii”, a adăugat Raluca Turcan.