Home » Life & Style » Ce semnificație au, de fapt, globurile din brazii de Crăciun. Nu te-ai fi gândit la asta

Ce semnificație au, de fapt, globurile din brazii de Crăciun. Nu te-ai fi gândit la asta

Bucur Ioana / 11.12.2020, 15:30
Ce semnificație au, de fapt, globurile din brazii de Crăciun. Nu te-ai fi gândit la asta

Decembrie înseamnă familie, prieteni, mâncare bună și, nu în ultimul rând,  împodobirea bradului. Fie că este artificial sau natural, pregătit în Ajunul Crăciunului sau chiar la începutul lunii, este detaliul ce ne face să simțim pe deplin magia sărbătorilor. Puțini știu, însă, ce semnificație au, de fapt, globurile din brazii de Crăciun. Este povestea unui tată care, nevrând să își dezamăgească micuții, a creat una dintre cele mai îndrăgite tradiții ale lumii.

Ce semnificație au, de fapt, globurile din brazii de Crăciun

Moștenite de la părinți sau bunici, primite cadou de la persoane speciale sau alese pe sprânceană, după preferințele fiecăruia, decorațiunile ce ne înfrumusețează casa în perioada sărbătorilor au o însemnătate aparte pentru fiecare familie. Istoria globurilor strălucitoare, frumos colorate, ce aduc atâta bucurie în sufletul celor mici, dar și celor mari, este cu adevărat specială. Iată ce semnificație au globurile din brazii de Crăciun.

Povestea începe acum mai bine de un secol și jumătate, în Lauscha, un orășel ascuns în munții din Germania, undeva în jurul anului 1847. Până atunci, tradiția bradului de Crăciun exisa deja, însă, în loc de globuri, oamenii agățau în crenguțele sale nuci și mere. Se spune că în Ajunul Crăciunului acelui an, Martin, unul dintre angajații atelierului de sticlă din localitate, nu avea niciun ban cu care să cumpere podoabele naturale pentru bradul de acasă. De teamă să nu vadă tristețe pe chipurile copiilor săi, a făcut, din sticlă roșie și aurie, propriile „mere” și „nuci”. Vestea creației sale s-a răspândit imediat printre localnici, care i-au cerut să le confecționeze și lor câteva.

Ce semnificatie au, de fapt, globurile din brazii de Craciun (1)
La sfârșitul anilor 1880, magnatul american F.W.Woolworth a descoperit atelierul de sticlărie din micul orășel german

Cum au ajuns globurile din brazii de Crăciun în Europa? I-au adus o avere uriașă unui afacerist american

Până în 1870, Lauscha își exporta globurile de Crăciun în Marea Britanie. O fotografie cu bradul Reginei Victoria, împodobit cu ornamentele germane a fost publicată într-un ziar englezesc, fiind momentul ce a declanșat curiozitatea și dorința oamenilor de a înlocui vechile decorațiuni cu cele făcute de meșterii din Lauscha.

La sfârșitul anilor 1880, magnatul american F.W.Woolworth a descoperit atelierul de sticlărie din micul orășel german. Simțind potențialul uriaș pe piața din Statele Unite ale Americii, începe importarea lor, de urgență. Instinctul nu l-a înșelat! În scurt timp, avea profituri uriașe. Succesul de peste ocean a însemnat și producerea lor la scară industrială. Se pare că, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Statele Unite ale Americii existau mai mult de o mie de magazine ce vindeau globuri de Crăciun.

Orașul Lauscha a rămas în istorie ca fiind primul loc din lume în care au apărut globurile din brazii de Crăciun. Aici, în anii dintre cele două războaie mondiale, s-a deschis prima școală ce preda arta prelucrării sticlei şi tehnicile de fabricare a ornamentelor pentru Crăciun. Astăzi, în micul orășel din Germania funcționează 20 de ateliere de sticlă în care se creează decorațiuni de Crăciun.

Ce semnificatie au, de fapt, globurile din brazii de Craciun (1)
Globurile din brazii de Crăciun au o semnificație specială, în funcție de culoarea lor

Tradiția a fost adusă în România de studenți

Globurile din brazii de Crăciun din casele românilor au fost aduse în țară de studenții ce urmau cursurile universităților din Berlin sau Viena. Obiceiul a fost preferat şi de Curtea Regală a dinastiei Hohenzollern, fiind preluat în scurt timp şi de elita bucureşteană.

Semnificația globurilor de Crăciun, în funcție de culoare

Globurile din brazii de Crăciun au o semnificație specială, în funcție de culoarea lor. Se crede că cele albe, culoarea smereniei și bunătății, vor aduce, în anul ce vine, bucurie, echilibru și înțelepciune în casă. Forța, puterea și strălucirea celor roșii au acțiune binefăcătoare, aducând împlinire sufletească. Verdele, simbol al tinereții, vieții și bunăstării, va aduce sănătate, înțelegere și spor, în timp ce globurile albastre vor păzi căminul de lucrurile rele în noul an. Auriul poartă noroc la bani și reprezintă lumina și bunătatea din oameni.