Home » Știri » Ce trebuie să știe femeile care alăptează în public. S-a dat lege, iar amenda poate ajunge chiar și până la 2000 de lei

Ce trebuie să știe femeile care alăptează în public. S-a dat lege, iar amenda poate ajunge chiar și până la 2000 de lei

Alexandru Cazacu / 03.07.2021, 08:50
Ce trebuie să știe femeile care alăptează în public. S-a dat lege, iar amenda poate ajunge chiar și până la 2000 de lei

Proiectul de lege cu privire la alăptarea în public a fost pus în dezbatere publică la Senat în toamna lui 2017. Începând de duminică, intră în vigoare legea care le permite femeilor să își alăpteze copii în public. Potrivit legii, persoanele care se opun acestui lucru pot fi sancționate cu amenzi destul de mari.

Ce trebuie să știe femeile care alăptează în public

Conform legii care a fost oficializată joi, mamele au dreptul să își alăpteze copiii în spații publice. Totodată, de la sfârșitul acestei săptămâni, persoanele care le vor împiedica să facă acest lucru riscă să primească amenzi de până la 2.000 de lei.

Mai exact, joi a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 182/2021 cu privire la alăptarea în spații publice. Actul normativ care se va aplica începând de duminică, stabilește măsuri în ceea ce privește prevenirea discriminării din partea persoanelor fizice sau juridice a mamelor care alăptează în public, dar și combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

După cum spune legea, evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și care își alăptează copilul, interzicerea alăptării acestuia sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează, se sancționează cu amendă contravențională. Așadar, în funcție de categoria în care se încadrează cei care nu respectă aceste prevederi, amenzile sunt după cum urmează:

  • de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice;
  • de la 1.000 la 2.000 de lei pentru persoanele juridice.
Ce trebuie să știe femeile care alăptează în public
Ce trebuie să știe femeile care alăptează în public

Prevederile legii se aplică indiferent de vârsta copilului

Organele competente care se vor ocupa de constatarea faptelor și aplicarea amenzilor sunt: Poliția locală, persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

De asemenea, amenzile menționate mai sus se vor aplica indiferent dacă spațiile publice în care o mamă își alăptează copilul sunt sau nu prevăzute cu camere tip ”mama și copilul”. Este important să menționăm faptul că prevederile noii legi se aplică indiferent de vârsta celui mic.

Legea care protejează mamele

Ei bine, măsurile prevăzute de această lege vor fi aplicabile de duminică și vor asigura un cadru legislativ care va sancționa reacțiile discriminatorii și totodată va proteja mamele care alăptează copiii în spațiile publice. Potrivit inițiatorilor, din diferite motive, alăptarea copilului nu se poate face întotdeauna acasă, iar refuzul acordării unor servicii mamelor care alăptează ar izola mama atât social, cât și profesional.

”Periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum și durata zilnică nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare (refuzul acordării unor servicii în spații publice mamelor care alăptează – n. red.) reprezintă un abuz și o discriminare și ar izola social și profesional mama. Alternativa oferită femeilor în unele din aceste spații publice, concretizată prin camere tip ”mama și copilul”, poate fi o opțiune, dar nu o pot obliga pe mamă să își hrănească în acele încăperi sugarul. Dreptul copilului la hrană, precum și dreptul copilului la sănătate trebuie să prevaleze și acestea trebuie să fie protejate prin lege”, spun inițiatorii acestui proiect, potrivit avocatnet.ro.