Home » Știri » Concediu medical 2021. Schimbarea care apare. Cum îți poți lua liber pentru probleme medicale

Concediu medical 2021. Schimbarea care apare. Cum îți poți lua liber pentru probleme medicale

Violeta Badea / 29.01.2021, 11:42
Concediu medical 2021. Schimbarea care apare. Cum îți poți lua liber pentru probleme medicale

Concediu medical 2021. Schimbarea care apare. Cum îți poți lua liber pentru probleme medicale. Cu toții știm că legislația se modifică destul de frecvent în România, iar înainte de a lua o decizie trebuie mai întâi să ne informăm. Dacă veți avea nevoie de concediu medical pe parcursul anului 2021, trebuie să știți ce modificări s-au făcut. În acest articol vă vom prezenta cum veți putea să vă luați liber de la muncă pentru problemele medicale.

Concediu medical 2021. Schimbarea care apare

Asigurații care vor să beneficieze de concediu medical și de indemnizația aferentă trebuie să îndeplinească următoarele criterii, conform OUG nr. 158/2005:

  • să realizeze venituri din desfăsurarea unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor
  • realizează în România veniturile descrise mai sus de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale
  • beneficiază de indemnizaţie de şomaj, conform legii.

În continuare vă prezentăm care sunt concediile medicale și indemnizațiile la care aceste persoane au dreptul:

  • pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii
  • pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale
  • concediul pentru accidente de muncă și boli profesionale
  • pentru maternitate
  • pentru îngrijirea copilului bolnav
  • de risc maternal.
Cum îți poți lua liber pentru probleme medicale
Cum îți poți lua liber pentru probleme medicale

Cum îți poți lua liber pentru probleme medicale

Cei care vor fi nevoiți să beneficieze de concedii medicale, trebuie să rețină că sunt necesare două condiții de îndeplinit:

  • atingerea stagiului minim de cotizare de o luna de activitate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se primește concediul medical
  • prezentarea adeverinței de la plătitorul de indemnizații prin care sa se specifice numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni.

De reținut este că adeverinţa şi stagiul minim de cotizare a fost eliminat pentru concediile şi indemnizaţiile medicale acordate pentru bolile infectocontagioase din grupa A, care cuprinde şi bolnavii de COVID-19, pentru măsura izolării sau carantinării, pentru urgenţele medico-chirurgicale, tuberculoză, cancer şi SIDA.

Pentru concediil medicale eliberate de un medic specialist numai este necesară validarea concediului medical şi de către medicul de familie. Astfel, concediile medicale eliberate de medicii specialişti pot fi predate direct angajatorului.

 Tipurile de concedii medicale şi indemnizaţiile disponibile în România

  • Concediul pentru incapacitate temporară de muncă

Acesta este tipul de concediu pe care îl cunoaștem cu toții. Apare când persoana nu mai poate lucra din cauza unor boli sau accidente suferite în timpul liber. Pentru acesta se acordă un concediu de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.

Pentru acest tip de concediu se primește o indemnizație pe care angajatorul este oblifat să o plătească în primele cinci zile, apoi FNUASS preia cheltuielile. Cuantumul brut lunar al indemnizației de concediu medical este de 75% la baza de calcul. În ceea ce privește baza de calcul, aceasta este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

  • Concediul de maternitate

Conform OUG nr. 158/2005 acesta durează 126 de zile calendaristice. „Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice”, se precizează în actul normativ. De asemenea, indemnizața este de 85% din aceeași baza de calcul.

  • Concediile pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă

De acesta beneficiază persoanele care au suferit un accident de muncă sau celor care s-au ales cu o boală profesională pentru a-și recupera capacitatea de muncă. Acordarea acestora se face la solicitarea medicului de familie. În aceste situații se poate acorda:

– indemnizația pentru reducerea timpului de lucru

– indemnizație pentru carantină

– tratament balnear

Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 75% , iar durata diferă în funcție de ce hotărăște direcția de sănătate publică.

  • Concediu de risc maternal

Acesta concediu se referă la gravide sau femeile care au devenit deja mame și alăptează. În cazul în care la locul de muncă sunt riscuri pentru sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, angajatorii sunt obligați să modifice condițiile de muncă și programul de lucru.

Ori se decide o repartizare pe un alt post lipsit de riscuri, cu menșinerea aceluiași salariu. Acest concediu se poate acorda în întregime, dar să nu depășească 120 de zile,iar indemnizația este de 75%.

  • Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

OUG nr. 158/2005 a stabilit că se acordă cu scopul îngrijirii copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Cuantumul pentru acest concediu este de 85% din baza de calcul.