Home » Știri » Cea mai îngustă țară din lume. Paradisul descoperit de puțini turiști. Câți oameni locuiesc de fapt aici

Cea mai îngustă țară din lume. Paradisul descoperit de puțini turiști. Câți oameni locuiesc de fapt aici

Alexandru Cazacu / 13.04.2021, 15:26
Cea mai îngustă țară din lume. Paradisul descoperit de puțini turiști. Câți oameni locuiesc de fapt aici

Puțini sunt cei care știu că cea mai îngustă țară din lume se află în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea dintre Australia și Hawaii. De asemenea, ca și suprafață, Tuvalu este a patra cea mai mică țară de pe glob, după Vatican, Monaco și Nauru.

Cea mai îngustă țară din lume. Câți oameni locuiesc aici

După cum spuneam, Tuvalu este situată în Oceanul Pacific și a fost cândva teritoriu britanic. Deși această țară a devenit independentă în anul 1978, regina Elisabeta a II-a a Marii Britaniei este în continuare recunoscută ca regină. Aici locuiesc aproximativ 11 mii de oameni, iar întreg teritoriul țării este alcătuit din trei insule mici și șase atoli. Dacă e să ne luăm după numărul locuitorilor, după Vatican și Nauru este statul independent cu cei mai puțini locuitori.

Tuvalu are o suprafață totală de doar 26 de kilometri pătrați, iar cea mai mare insulă este Vaitupu, care are puțin peste cinci kilometri pătrați. Pe de altă parte, cea mai mică insulă este Niulakita, cu o suprafață de doar 0,4 km pătrați.

Tuvalu este amenințat de creșterea nivelului apelor

Aflându-se chiar în mijlocul Oceanului Pacific, iar altitudinea maximă din Tuvalu fiind de 4,6 metri deasupra nivelului mării, ne putem întreba cum de aceste insule nu au fost încă acoperite de ape. Cu toate acestea, în 1972 a avut loc un astfel de eveniment nefericit, când aproape toate clădirile din această țară au fost inundate.

Așadar, aici nu veți vedea clădiri vechi care să reflecte traiul băștinașilor din trecut, oamenii locuind acum în case obișnuite în stil european. Important de menționat este faptul că, în Tuvalu nu există așezări mari de oameni, iar aproximativ jumătate din populația țării (puțin peste 5.000 de locuitori) s-au stabilit în capitala Funafuti. Statul independent devine din ce în ce mai mic de la an la an, iar dacă nivelul mării va continua să crească în ritmul actual, Tuvalu va fi acoperită de apele mărilor în aproximativ 50 de ani.

Cea mai îngustă țară din lume. Paradisul descoperit de puțini turiști
Cea mai îngustă țară din lume. Paradisul descoperit de puțini turiști

Turismul în Tuvalu

Deocamdată, turismul în Tuvalu apare mai mult ca tendință, din cauza distanței de principalele țări de emitență a potențialilor turiști și infrastructură limitată. În aceste condiții veniturile din acest domeniu nu sunt foarte mari. Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, în 2016 Tuvalu era cel mai puțin vizitat stat din lume. Cu toate acestea, micuța țară a fost vizitată în 2021 de către prințul William și Kate Middleton, în timp ce se aflau într-un turneu regal în Asia de Sud-Est și Insulele Pacificului.

Pe de altă parte, în fiecare an ajung aici câteva mii de turiști, care furnizează puțin peste 10% din profitul intern brut al țării. Așadar, o eventuală creștere a numărului de vizitatori ar putea ajuta semnificativ la îmbunătățirea situației economice din Tuvalu.

Cea mai îngustă țară din lume
Foarte puțini turiști vin anual în Tuvalu

Britanicii au descoperit insulele Tuvalu în anul 1765 (acestea erau cunoscute ca Insulele Ellice). Împreună cu insulele Gillbert, acestea au avut statutul de protectorat britanic începând din anul 1892, iar în anul 1916 au devenit colonie britanică. De asemenea, Insulele Gilbert și Ellice s-au desprins din cadrul coloniei britanice în anul 1975 și și-au căpătat independența în anul 1978.