Home » Știri » Cele mai bogate și cele mai sărace județe din România. Cum se împarte averea țării pe regiuni

Cele mai bogate și cele mai sărace județe din România. Cum se împarte averea țării pe regiuni

Alexandru Cazacu / 10.03.2021, 11:59
Cele mai bogate și cele mai sărace județe din România. Cum se împarte averea țării pe regiuni

Bineînțeles în România, există pe de o parte județe mai bogate, dar și mai sărace, în funcție de cifrele de afaceri ale companiilor înregistrate sau numărului acestora. Cu toate acestea, diferența dintre acestea este una foarte mare. Care sunt cele mai bogate și cele mai sărace județe din țara noastră veți afla în continuare.

Cele mai bogate și cele mai sărace județe din România

Așadar, cele mai puternice județe din România, în funcție de cifra de afaceri a companiilor înregistrate, sunt București și Ilfov, care se află la mare distanță de celelalte județe din țara noastră. De asemenea printre cele mai bogate se numără și județele Cluj, Timiș și Argeș. Mai departe, veți afla care sunt primele 5 județe din topul celor mai puternice din punct de vedere al cifrei de afaceri.

  • Bucureștiul se află primul în acest top cu 570,8 miliarde de lei
  • Județul Ilfov este situat pe locul al doilea cu 111.8 miliarde de lei
  • Timiș – 67,2 miliarde de lei
  • Cluj – 65,7 miliarde de lei
  • Argeș – 65,5 miliarde de lei.

Județele cele mai sărace din România din punct de vedere al cifrei de afaceri

Ei bine dacă mai sus a fost menționate cele mai puternice județe din punct de vedere al cifrei de afaceri, în continuare vă vom sune care sunt județele codașe în acest top. Așadar, aceste județe sunt: Covasna, Teleorman, Vaslui, Caraș-Severin și Mehedinți.

  • Mehedinți – 3 miliarde de lei
  • Caraș-Severin – 6,2 miliarde de lei
  • Vaslui – 6,4 miliarde de lei
  • Teleorman – 6,4 miliarde de lei
  • Covasna – 6,5 miliarde de lei.

Cele mai bogate județe. Numărul de companii

De asemenea, și la acest capitol Bucureștiul este fruntaș, cu un număr de 136,9 mii de companii existente în 2019 (mai bine de 20% din companiile din România), fiind urmat de Județul Cluj – 42,9 mii de companii (6,3% din total) și Ilfov cu 30,8 mii de companii (4,5% din totalul companiilor din România).

Pe de altă parte, la cealaltă extremă a acestui top se află:

  • Județul Mehedinți cu 3,6 mii de companii existente în 2019;
  • Botoșani cu 4,6 mii de firme;
  • Covasna – 4,7 mii de companii.
Bucureștiul este cel mai bogat județ din România
Bucureștiul este cel mai bogat județ din România

Florin Jianu, despre cele mai bogate județe din România

Cu toate că Bucureștiul este dominant în topul celor mai bogate județe din România, Florin Jianu susține că trebuie luat în calcul și faptul că multe companii străine deși raportează cifrele de afaceri în Capitală, își desfășoară activitatea în alte județe din țară. Pe de altă parte, lipsa infrastructurii se vede în județele mai sărace.

”Este și o chestiune de felul în care este construit ANAF-ul, pentru că marii contribuabili sunt înregistrați la București. Le este mai simplu în ceea ce privește raportarea. Cumva, este o raportare falsă. Asta nu înseamnă că activitatea tuturor acestor companii se desfășoară în București.

Pe de altă parte, centrele universitare sunt și ele polarizate industrial: Cluj, Timișoara, Iași. Forța de muncă, cea calificată, este concentrată în aceste regiuni, cu un istoric de industrie. Lipsa infrastructurii se vede în județele sărace, lipsa resursei umane etc. La noi, antreprenoriatul există doar de 30 de ani, există o polarizare masivă. Există județe foarte sărace lângă județe bogate”, a declarat Florin Jianu, potrivit b1.ro.