Home » Life & Style » Obiective turistice în Teleorman. Ce poți vedea în unul dintre cele mai sărace județe ale țării

Obiective turistice în Teleorman. Ce poți vedea în unul dintre cele mai sărace județe ale țării

Violeta Badea / 22.02.2021, 14:07

Obiective turistice în Teleorman. Ce poți vedea în unul dintre cele mai sărace județe ale țării. Județul Teleorman este situat în sudul României și reprezintă unul dintre cele mai vechi județe ale țării noastre. De asemenea, este locul în care s-a desfășurat acțiunea din romanul „Moromeții”, scris de Marin Preda, dar a devenit celebru și prin asocierea cu viața politică din România.

Obiective turistice în Teleorman

În acest articol am pregătit pentru tine o listă cu cele mai frumoase obiective turistice aflate în județul Teleorman. Chiar dacă este un județ sărac, cu siguranță merită vizitat. Un alt avantaj îl reprezintă distanța față de București: o oră și 30 de minute. Astfel, dacă v-ați săturat de aglomerația urbană, Teleormanul este gata să vă ofere liniștea de care aveți mare nevoie. Iată cele mai interesante locuri pe care merită să le vizitați.

1. Orașul Alexandria

Catedrala Sfantul Alexandru
Catedrala Sfantul Alexandru

Alexandria este orașul de reședință al județului Teleorman. Se spune că un arhitect austriac a stat la baza construirii acestuia, având ca elemente de unicitate toate străzile paralele și perpendiculare, asemănătoare unei table de șah. Un alt lucru interesant este platoul pietonal realizat în totalitate din marmură.

Istoricii spun că locuitorii din Alexandria au participat la toate revoluțiile importante din Țara Românească și au știut întotdeauna să se facă respectați. În Muzeul Județean Teleorman regăsiți toate detaliile careau marcat trecutul acestui oraș. Tot aici merită vizitată catedrala Sfântul Alexandru. Aici veți regăsi o serie de picturi deosebite, precum și sarcofagul cu osemintele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica.

2. Biserica Sfântul Haralambie, Turnu-Măgurele

Biserica Sfântul Haralambie din Turnu-Măgurele reprezintă cel mai important monument din județul Teleorman pentru arta ecleziastică de la începutul secolului XX. Catedrala este de o frumusețe aparte și de o mărime impresionantă, având 37 metri lungime, 23 metri lațime și 25 metri înălțime.

Biserica a fost construită în perioada 1901 și 1905, conform unui plan gândit inițial de arhitectul francez Emile Andre Lecomte du Nouy. Construcția a fost făcută de inginerul Dimitrie Maimarolu, cel care s-a ocupat și în București de ridicarea Palatului Mitropoliei și cea a Cercului Militar. Stilul arhitectonic al construcției este alcătuit din stilul baroc și stilul bizantin, astfel turlele din față sunt în stil baroc, iar în rest stilul este bizantin.

3. Pădurea Troianu

Padurea Troianu
Padurea Troianu

Pădurea Troianu este o arie protejată de interes național și este situată pe teritoriul administrativ al comunei Troianu. Aceata a fost declarată rezervație naturală prin H.G. nr. 2151/2004, pentru protejarea bujorului românesc, specie endemică amenințată cu dipariția.

Pădurea are o suprafață de 71 de hectare și este recunoscută pentru speciile de stejar specific zonei de silvostepăprintre care: gerul, gârnița, stejarul pufos și stejarul brumăriu. De asemenea, în rezervație se regăsesc șicâteva trasee amenajate pentru turiști.

4. Casa memorială Constantin Noica și Capela Stella Maris

Cele două sunt situate la doar câțiva kilometri de orașul Alexandria și reprezintă adevărate monumente istorice. Interiorul monumentului este considerat ceva unic în lume, deoarece are o structură deosebită formată doar din altar și naos. De asemenea, Constantin Noica s-a născut în actuala casă memorială în anul 1909. În această clădire au funcționat CAP-ul și Azalul, două entități agriculturale, și regăsim o sală de spectacole și proiecții de filme.

5. Mănăstirea Coșoteni, Vedea

Manastirea Cosoteni, Vedea
Manastirea Cosoteni, Vedea

Mănăstirea Coșoteni este recunoscută pentru vechimea sa de peste 500 de ani. Aceasta a fost ctitorită de Negru Vodă. În timp ce se ascundea de turci, acesta a pus potcoavele calului invers și i-a dat acestuia drumul, astfel a reușit să scape de moarte.

Drept recunoștință, pe acel loc a ridicatîn anul 1300 un schit, iar în anul 1647 Matei Basarab a ridicat constructia pe care o putem admira cu toții și astăzi.

6. Aria naturală Corabia – Turnu Măgurele

Aria naturală Corabia – Turnul Măgurele este una dintre cele mai mari zone, întinzându-se atât pe cuprinsul județului Teleorman (cinci localități), cât și al celui vecin- Olt (patru localități). În același timp, în cadrul ariei se unește Oltul cu Dunărea, creând un mediu propice pentru speciile de păsări care viețuiesc aici.

Aceasta este protejată de lege din anul 2007,iar începând din anul 2011 face parte din  renumita rețea ecologică Sit Natura 2000. Ca suprafață măsoară  9.000 de hectare și printre speciile protejate de păsări întâlnim: cormoranul, lebăda, stârcul, țigănușul, egreta, pescărușul și altele.

7. Centrul memorial „Marin Preda” , Siliștea-Gumești

Centrul memorial „Marin Preda” , Silistea-Gumesti
Centrul memorial „Marin Preda” , Silistea-Gumesti

Centrul memorial „Marin Preda” poate fi vizitat de către turiști încă din anul 1982, la scurt timp după moartea lui Marin Preda. Acesta se află în vechea școală din satul natal al scriitorului, Siliștea-Gumești. Dacă îl veți vizita, aici veți regăsi numeroase documente, fotografii, manuscrise, publicații periodice, scrisori, cărți, o machetă ce redă o parte din sat și diverse obiecte cu specific popular.

Așa cum am spus și mai sus județul Teleorman a devenit cunoscut din romanul „Moromeții”, iar viața satului din anii 70 este redată printr-o expozitie pe care o găsiți în acest centru.

8. Casa Mamut, Roșiorii de Vede

Casa Mamut este unul dintre cele mai renumite obiective turistice din județul Teleorman. Aceasta a fost construită în anul 1899 de o familie de funcționari publici care erau foarte bogați. Arhitectura clădirii este fabuloasă, având brâuri și ancadramente cu motive florale. În interiorul casei se regăsescîncă sobe, draperii și mobilier de epocă.

9. Turnul de apă, Turnu Măgurele

Turnul de apă, Turnu Magurele
Turnul de apă, Turnu Magurele

Turnul de apă din Turnu Măgurele a fost ridicat în anul 1915, având ca obiectiv alimentarea cu apă a orașului. În prezent este declarat monument istoric. Se spune că în trecut locuitorii au avut probleme cu apa. Astfel, inginerul Elie Radu a propus alimentarea oraşului cu apă din Dunăre. Procesul era următorul: apa urma să fie decantată, filtrată şi sterilizată cu ajutorul ozonului.