Home » Life & Style » Obiective turistice în Sălaj – 7 locuri speciale într-un județ micuț

Obiective turistice în Sălaj – 7 locuri speciale într-un județ micuț

Manolică Anca / 09.02.2021, 11:07
Obiective turistice în Sălaj – 7 locuri speciale într-un județ micuț

Dacă și tu ești de părere că înainte de a vizita alte orașe din străinătate, ar fi bine să cunoaștem întâi frumusețile pe care România le oferă, am pregătit pentru tine o listă cu cele mai frumoase obiective turistice aflate în județul Sălaj. Chiar dacă este un județ mai micuț, cu siguranță merită vizitat. Unde mai pui că este doar la o aruncătură de băț de Cluj?

1. Obiective turistice în Sălaj. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Se regăsește într-o clădire ce datează din secolul al XlX-lea și are o fațadă deosebită. Secia de istorie se concentrează asupra descoperirilor arheologice care includ și câteva picturi rupestre vechi, de mai bine de 100.000 de ani. Muzeul a fost inaugurat în anul 1951, ajungând astăzi să dețină mai multe colecții și peste 90.000 de exponate: monede, documente din Evul Mediu, epoca modernă și contemporană, statuete daco-romane, piese de artă populară românească, sulpturi și picturi.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Secția de istorie cuprinde colecții arheologice (20.000 obiecte) referitoare la toate fazele locuirii pe aceste meleaguri. Secția de etnografie expune lucrări în lemn, textile, costume tradiționale sălăjebe, ceramică țărănească pe sticlă.
Secția de artă cuprinde colecții de pictură, grafică și sculptură, ale unor mari artțsti ca Aurel Ciupe, Nagy Imre, Romulus Ladea sau Petre Abrudan.

2. Băile termale Boghiș

Băile termale Boghiș
Băile termale Boghiș

Dacă dorești să te bucuri de proprietățile apei termale, de bogăția gastronomică a locului, să te distrezi și să te relaxezi în același timp, aici este locul perfect. Indiferent de anotimp. Stațiunea balneară Băile Boghiș este cadrul perfect pentru a beneficia de proprietățile curative ale apei termale, adecvată tuturor categoriilor de vârstă. Este alimentată de trei foraje cu apă rece, potabilă, și 3 foraje cu ape minerale sulfuroase, bicarbonatate, sodice și termale la temperatura de +42 grade Celsius, folosite în tratarea deficiențelor locomotorii, artroze, poliartroze, a sistemului nervos periferic, boli ginecologice, colite biliare și litiaze renale.

3. Obiective turistice în Sălaj. Cetatea Báthory

Obiective turistice în Sălaj. Cetatea Báthory
Obiective turistice în Sălaj. Cetatea Báthory

În mijlocul micului oraș Șimleu Silvaniei stau ascunse printre clădiri ruinele Cetății Bathory. Nu departe, pe Măgura Șimleului, ruinele unei alte cetăți mai vechi amintesc importanța amplasării construcțiilor cu rol de apărare în strategiile militare, încă din cele mai vechi timpuri. Din ansamblul monumental vechi, atestat pentru prima oară în 1351, se mai păstrează doar poarta principală, pe latura de vest, zidul de incintă al aceleași laturi, zidul de incintă sudic și estic, care se termină în turnul circular sud-estic, bastionul patrulater și cel circular pe colțul nord-estic al cetății, precum și părți din zidul de incintă nordic.

Aici s-a născut Ștefan Bathory, principele Transilvaniei și unul din cei mai importanți regi ai Poloniei. Conform legendelor, acesta ar fi ucis un balaur nu cu forța brațelor, ci cu cea a minții, drept pentru care pe blazonul familiei stau trei colți.

4. Catedrala Sfânta Vineri

Catedrala Sfânta Vineri
Catedrala Sfânta Vineri

Este prima biserică catedrală din oraș, ctitorită de marele ziditor pentru neamul romanesc, parinte Ghiurco Ioan. Acest edificiu este un ansamblu arhitectural modern în care sunt imbinate trei funcțiuni: Catedrala Înălțarea Domnului, Monumentalul obelisc al eroilor, de 50 de metri înălțime, și spații muzeale pentru bunurile aparținătoare Patrimoniului Cultural Național.

5. Obiective turistice în Sălaj. Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou

Obiective turistice în Sălaj. Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou
Obiective turistice în Sălaj. Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou

O zi petrecută în Grădina Botanică „Vasile Fati” este echivalentul unei călătorii în jurul Pământului. Aici se regăsesc mii de specii de plante din toate colțurile lumii. Lasă-te cucerit de splendoarea grădinii japoneze, explorează jungla amazoniană și pădurile tropicale, scufundă-te în adâncul mării și al oceanului, admiră vestigiile vechiului parc din jurul castelului medieval, fosta reședință a Baronului Wesselenyi și devin-o mai bogat în cunoștințe din domeniul botanic. Nu uita să vizitezi și parcul Zoo din vecinătate, special amenajat.

6. Grădina Zmeilor

Obiective turistice în Sălaj. Grădina Zmeilor
Obiective turistice în Sălaj. Grădina Zmeilor

Se află în apropiere de satul Gălgău Almașului, din județul Sălaj. Este o arie naturală protejată, în care pot fi văzute vedea câteva stânci sculptate de natură, asemănătoare meteorelor grecești. Fata Cătanii, Moșu, Călugării, Zmeul și Zmeoaica, Degețelul și Sfinxul, Căpitanul, Soldații, Eva, Acul Cleopatrei, Dorobanțul, sunt denumirile date de localnici stâncilor cu forme ciudate, sculptate de acțiunea vântului, a ploii și a zăpezii. Grădina Zmeilor este una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din Transilvania.

7. Obiective turistice în Sălaj. Rezervația Izvoarele Barcăului din Tusa

Rezervația Izvoarele Barcăului din Tusa 
Rezervația Izvoarele Barcăului din Tusa

Ascuns parcă de ochii străinilor, numit Izbucul Mare, Barcăul țâșnește din piatră seacă, apele proaspăt ieșite la suprafață și despărțite în sute de șuvoaie formând o cascadă deosebit de frumoasă, alături de alte cascade, mai mici. Așa ia naștere una din cele mai frumoase și cunoscute zone eco-turistice din județul Sălaj, Rezervația naturală Izvoarele Barcăului din Tusa, se regăsește în locul unde se unesc versanții împăduriți ai Munților Plopiș din județele Sălaj, Bihor și Cluj, o zonă spectaculoasă de belvedere, care oferă o panoramă a văilor întinse din împrejurimi.

Dacă este iubitor de natură și frumos, nu ai cum să ratezi o vizită prin aceste frumoase împrejurimi. Te vei încărca cu foarte multă energie!