Home » Life & Style » Obiective turistice în Satu Mare – 9 locuri-cheie din acest județ din nord-vestul țări

Obiective turistice în Satu Mare – 9 locuri-cheie din acest județ din nord-vestul țări

Manolică Anca / 16.02.2021, 12:28

Deși nu este atât de cunoscut și de promovat, județul Satu Mare bucură turiștii care ajung în acest loc cu numeroase obiective turistice, ce pot satisface gusturile tuturor. De la rezervații naturale splendide, la stațiuni cu ape termale și castele, județul oferă de toate. Iată 9 obiective turistice în Satu Mare pe care să le vezi dacă ajungi aici.

1. Obiective turistice în Satu Mare. Stațiunea Tășnad

Stațiunea se află la 2 km de centrul orașului Satu Mare. Apa termala are o temperatură de suprafață de 72º C cu o mineralizare totală de 9,84 g/l. Calitățile sale o recomandă pentru utilizarea în cura externa, în cazul afecțiunilor reumatismale degenerative, afecțiunilor neurologice periferice cronice, afecțiuni reumatismale abarticulare, afecțiunilor posttraumatice, afecțiunilor ginecologice cronice (în afara puseelor inflamatorii), boli asociate (boli endocrine, profesionale, boli de metabolism), dar și pentru băi tonifiante, de întreținere a condiției fizice sau, pur și simplu, pentru relaxare.

Obiective turistice în Satu Mare. Stațiunea Tășnad
Obiective turistice în Satu Mare. Stațiunea Tășnad

2. Mănăstirea Țeghea

Fiind situată chiar în mijlocul maramureșenilor, de-a lungul timpului, Mănăstirea a împrumutat o bună parte din cultura și tradițiile din regiune. Odată ajunși aici, te vei putea bucura pe deplin de frumusețea clădirilor, construite în stil maramureșean. Mănăstirea Țeghea a devenit un adevărat complex monahal, adăpostind moaștele celor 40 de mucenici care au îndurat în Iezerul Sevastiei. Mănăstirea Țeghea poartă hramul Nașterii Maicii Domnului, fiind o mănăstire de măicuțe. În atelierele de croitorie și pictură, acestea creează adevărate opere de artă, picturi bisericești, dar și straie monahale.

Mănăstirea Țeghea
Mănăstirea Țeghea

3. Obiective turistice în Satu Mare. Castelul Lonyai

Castelul Lonyai se află la o distanță de 21 km de municipiul Satu Mare. În secolul XIII au apărut primele mențiuni despre o fortificație în aceste locuri. Castelul care se vede astăzi a fost construit de Sigismund Lonyai, după cum stă scris în inscripția de pe frontonul de la intrare: ANNO DOMINI MDCXXX MAGNIFICUS SIGISMUNDUS DE LONIA COMES COMITATUS CRASNENSIS A FVNDAMENTIS EXTRVXIT, care se traduce prin: „ridicat din temelii în anul Domnului 1630 de Sigismund de Lonya, comitele comitatului Crasnei”.

Castelul a fost construit din 4 aripi de clădiri dispuse continuu în jurul unei curți centrale. Este prevăzut cu bastioane în formă de pană, având o fațada principală impunătoare. Acesta reprezintă scena de luptă dintre Kemeny și Apafi și a rezistat unui asediu în anul 1661. După o incendiere și după ce a trecut prin proprietatea mai multor familii, în anul 1940 acesta a fost cumpărat de regele Carol II, restaurat și transformat în spital militar. În 1945 a fost din nou incendiat, rămânând în paragină până astăzi.

Castelul Lonyai 
Castelul Lonyai

4. Cetatea Ardud

Construită în secolul XV, de către principele Bartolomeu Drag, nepotul lui Dragoș Voda, aceasta a fost una dintre cele mai puternice cetăți din nordul Transilvaniei. Pe locul acesteia, în anul 1630, contele Alexandru Karolyi a construit o cetate-castel. În prezent, încă se mai păstrează unul dintre turnuri, refăcut în anul 1896, în stil neogotic.

După Marea Unire din 1918 cetatea s-a distrus, locuitorii luând caramizile pentru construcții proprii. În anii comunismului, acest turn a folosit ca punct de observație pentru pompieri. Astăzi, cetatea se află în grija Primăriei, existând promisiuni de restaurare.

Obiective turistice în Satu Mare. Cetatea Ardud
Obiective turistice în Satu Mare. Cetatea Ardud

5. Obiective turistice în Satu Mare. Biserica Reformată „cu Lanțuri”

Biserica datează din secolul al XVIII-lea, fiind unul dintre cele mai vechi obiective de cult de acest gen din oraș. Denumirea este dată de lanțurile de la gardul acesteia, care o înconjoară pe fiecare latură. Odată ce ajungi aici, vei remarca imediat valoarea sa istorică și culturală. Biserica este un adevărat muzeu, e numără colecție impresionantă de discuri, potire și farfurii foarte vechi. Orga din interior datează din anul 1814, fiind realizată de Galli.

Biserica Reformată „cu Lanțuri”
Biserica Reformată „cu Lanțuri”

6. Negrești Oaș

Considerat „capitala” Țării Oașului, localitatea este o zonă extrem de pitorească a județului, unde natura si tradițiile străvechi se îmbină armonios. Aici vei putea admira sate răsfirate cu case tradiționale și vei putea participa la festivaluri de muzică folclorica și dansuri populare specifice zonei. Mai mult, dacă ajungi prin aceste locuri, neapărat trebuie să ajungi și la Muzeul Țării Oașului. Acesta deține două secții, una expozițională, ce cuprinde o colecție de etnografie și artă populară și una de artă contemporană, o secție în aer liber.

Negrești Oaș. Muzeul Țării Oașului
Negrești Oaș. Muzeul Țării Oașului

7. Obiective turistice în Satu Mare. Muzeul memorial Ady Endre

Acesta se află în localitatea cu același nume, Ady Endre, și este dedicat unuia dintre cei mai cunoscuți poeți maghiari din Transilvania. Muzeul este structurat în două clădiri, una dintre ele fiind casa părintească a acestuia. Casa este alcătuită din trei încăperi care adăpostesc o parte din tablourile, obiectele, bijuteriile și mobilierul familiei, precum și documente și fotografii care ilustrează viața personală și profesională a poetului.

Obiective turistice în Satu Mare. Muzeul memorial Ady Endre
Obiective turistice în Satu Mare. Muzeul memorial Ady Endre

8. Statuia Lupoaicei din Satu Mare

Statuia Lupoaicei îi evidențiază pe Romulus și Remus, cei doi întemeietori ai Romei, fiind protejați și hrăniți în copilărie de o lupoaică. La temelia acesteia se poate observa inscripția „Romanae virtuti in Dacia redivivae sacrum”. Încă de la construcția sa, statuia a tot fost mutată în diferite zone ale orașului, în prezent, aflându-se în Piața Vasile Lucaciu.

Statuia Lupoaicei din Satu Mare
Statuia Lupoaicei din Satu Mare

9. Obiective turistice în Satu Mare. Orașul Carei

Carei este o altă localitate importantă care se înscrie pe lista de obiective turistice în Satu Mare. Aici se regăsește un complex cu apă termală care include mai multe bazine, vizitate atât pentru agrement, cât și pentru tratarea unor afecțiuni reumatologice. Daca ajungi aici, trebuie să vizitezi și orașul unde vei da peste un superb castel din secolul al XIX-lea (1894), care aparține familiei Karolyi.

Castelul familiei Karolyi din Carei
Castelul familiei Karolyi din Carei

Din anul 1985, în interiorul său se află muzeul orașului, în grădină fiind amenajat un parc dendrologic care găzduiește mai multe specii de plante rare și un manej. De asemenea, în Carei se mai poate vizita Monumentul Ostașului Roman sau Biserica romano-catolică construită în stil baroc.