Home » Life & Style » Cele mai inteligente rase de câini. Top 9 câini deștepți și ascultători

Cele mai inteligente rase de câini. Top 9 câini deștepți și ascultători

Bucur Ioana / 27.11.2020, 14:09
Cele mai inteligente rase de câini. Top 9 câini deștepți și ascultători

Câinele, cel mai bun prieten al omului, este și unul dintre cele mai intelegente animale din lume. Cu toate astea, diferențele sunt foarte mari, în funcție de bagajul genetic, astfel încât specialiștii au căutat să afle care sunt cele mai inteligente rase de câini. Top 9 câini deștepți și ascultători.

Cele mai inteligente rase de câini

Ca să putem alege cele mai inteligente rase de câini, trebuia stabilit întâi un criteriu de măsurare a inteligenței canine. Potrivit dogster.com, aceasta este determinată cu ajutorul a trei mari factori, așa cum scrie psihologul Stanley Coren, în cartea sa, „The Intelligence of Dogs”:

  • Inteligența instinctuală – ce se referă la capacitatea unei rase de a îndeplini fără probleme activitatea pentru care a fost crescută (exemplu: vânătoare),
  • Inteligența adaptativă – ce exprimă abilitatea de a rezolva independent sarcini și de învăța din greșeli,
  • Ascultarea – abilitatea de a învăța de la oameni.

Ținând cont de aceste trei criterii, a fost făcut un top 9 câini deștepți și ascultători:

9. Câinele de cireadă australian – rasă înrudită cu câinii Collie

George Elliot a creat această rasă, din combinarea câinilor Collie și Dingo, în anul 1840. Câinii de cireadă sunt energici, rezistă și în condiții dificile, fiind camarzii perfecție pentru fermierii australieni.  Ascultă ordinele fără ezitare și pot improviza cu ușurință.

Cele mai inteligente rase de caini, rottweiller
Rottweiller

8. Rottweiller

Folosită inițial să păzească stânile, rasa rottweiller a devenit preferata forțelor de ordine, la începutul secolului al XX-lea. Rottweiller-ul este un câine rezistent și iubitor, partener ideal pentru copii, dar are nevoie de multă mișcare zilnică.

Cele mai inteligente rase de caini, Papillon
Papillon

7. Rasa Papillon

În top 9 cele mai inteligente rase de câini regăsim și Papillon, mai puțin cunoscută, însă un paznic de nădejde al casei. Rasa a fost creată pentru nobili, fiind, de cele mai multe ori, vedetele concursurilor canine.

Cele mai inteligente rase de caini, Labrador Retriever
Labrador Retriever

6. Labrador retriever

Sunt jucăuși, blânzi și își adoră stăpânii, ceea ce i-a făcut pe câinii din rasa Labrador Retriever să fie dintre cei mai îndrăgiți din întreaga lume. Au un nivel ridicat de energie, iar simțul acut al curiozității îi va face, uneori, să încalce regulile impuse de stăpân.

Cele mai inteligente rase de caini, Ciobănescul de Shetland
Ciobănescul de Shetland

5. Ciobănescul de Shetland, una dintre cele mai inteligente rase de câini din lume

Blana roșcată și pieptul alb sunt dovada faptului că rasa este un descendent al rasei Collie. Ciobănescul de Shetland este extrem de loial și nu se va adapta ușor dacă i se schimbă stăpânul. Este ușor de dresat, ceea ce îl ajută să se comporte exemplar într-o familie numeroasă.

Cele mai inteligente rase de caini, Golden Retriever
Golden Retriever

4. Golden Retriever 

Originară din Scoția, rasa Golden Retriever are multe puncte comune cu verișorul din Canada, Labrador Retriever, dar cu o doză mai mare de răbdare. Este inclusă în top 9 pentru că nu este doar un câine foarte loial, ci poate să își rezolve singur sarcinile primite, fiind în stare să își protejeze stăpânii și cu prețul vieții.

Cele mai inteligente rase de caini, Ciobănesc german
Ciobănesc german

3. Ciobănesc german

Ciobănescul german deschide podiumul, exemplarele din această rasă fiind vigilente și puternice. În timpul războiului, erau folosiți pentru a transmite mesaje, iar astăzi continuă să fie câinii preferați ai polițiștilor.

2. Rasa Pudel, pe locul al doilea în top 9 cele mai inteligente rase de câini

Ar putea fi suprinzător pentru mulți, însă pudelii sunt una dintre cele mai apreciate rase de câini din lume. Au fost folosiți inițial la vânătoare, apoi, datorită inteligenșei lor, au devenit preferați ai concursurilor canine. Adoră să se joace în apă, sunt loiali și caută des compania stăpânilor.

Cele mai inteligente rase de caini, Border Collie
Border Collie

1. Border Collie 

Apreciat pentru inteligența sa, Border Collie este strămoșul multor rase de câini. Este considerat cel mai bun câine de stână și poate fi foarte ușor dresat, fiind o rasă prietenoasă. Acești câini sunt folosiți în operațiuni speciale, pentru a depista droguri sau bombe, dar sunt și un camarad recomandat pentru persoanele cu dizabilități.