Home » Life & Style » De unde vine expresia “bolnav ca un câine”

De unde vine expresia “bolnav ca un câine”

Ileana Mladinoiu / 29.10.2020, 19:21
De unde vine expresia “bolnav ca un câine”

Când vă simțiți rău, tușiți, vă curge nasul, faceți febră și nu vă puteți ridica din pat de slăbiciune,  spuneți că sunteți „bolnavi ca un câine”, deși animalului ăstuia nu i se potrivește deloc expresia. Am putea zice mai bine că murim ca un câine, dacă patrupedul nu este îngrijit.

Când a început să fie folosită expresia “bolnav ca un câine”

Și totuși expresia “bolnav ca un câine” se folosește. Ca să înțelegem de unde vine, este necesar să ne întoarcem în istorie, cam prin secolul al XVII-lea. Se spunea atunci de către un om “sunt obosit ca un câine”, care avea același sens ca „bolnav ca un câine”, în strânsă legătură cu statutul acestui animal. Chiar și acum câteva decenii, câinele nu avea aceeași imagine pe care o are astăzi.

A fost adoptat doar pentru a păzi o turmă de oi sau o locuință. Dormea ​​afară, mânca resturi sau o bucată de pâine, în afară de faptul că nu era mângâiat în niciun fel. De altfel, termenul „câine” avea și un sens peiorativ. Iată de ce s-a format expresia. Deci, nu ne-am îngrijit special de acest animal.

Când s-a îmbolnăvit, nu se punea problema să fie tratat ori hrănit corespunzător. Biata fiară a fost lăsată în voia sorții. A rămas așa și putea muri pe marginea drumului, agonizând fără ca cineva să observe sau să se supere.

Prin urmare, la vremea respectivă, câinele nu era „însoțitor”, ci era considerat un simplu animal (un animal ca oricare altul, o pisică, ba chiar o găină sau un curcan) desemnat să păzească turma. Câinele de vânătoare, câinele de fermă sau câinele simplu, în general, nu au primit o atenție specială.

Termenul „câine” a fost folosit apoi în expresii cu conotații peiorative, statutul său fiind aproape de zero pe scara bunăstării animalelor. A trebuit să aștepte până la 17 februarie 2015 pentru a fi recunoscut oficial de Codul civil ca „o ființă vie înzestrată cu sensibilitate” și nu numai un bun mobil.

Întrucât Codul civil merge acum în aceeași direcție ca și Codul rural și Codul penal, acest lucru va modifica cadrul teoretic al dreptului animalelor și, prin urmare, va consolida domeniul de aplicare a dispozițiilor existente privind protecția animalelor.

Statutul câinelui s-a schimbat în secolul al XVIII-lea atât de mult, încât animalul și-a făcut o intrare remarcabilă până și în artă și saloane. A devenit un subiect popular pentru pictorii de animale. Însă expresia a continuat să fie folosită de oamenii foarte bolnavi, delirând de febră, de exemplu, și repetând într-una: “sunt bolnav ca un câine”, “sunt bolnav ca un câine”.