Home » Știri » Cele mai pașnice țări din lume. Pe ce loc se află România

Cele mai pașnice țări din lume. Pe ce loc se află România

Ileana Mladinoiu / 02.02.2023, 17:20
Cele mai pașnice țări din lume. Pe ce loc se află România

Pentru cei care ar dori să se mute într-un loc liniștit, experții Global Peace Index au stabilit clasamentul celor mai pașnice țări din lume în 2022. Acest raport clasifică 163 de state și teritorii independente în funcție de nivelul lor de pace. În ultimul an, media globală de pacificare a scăzut cu 0,3%. Ca și în anii precedenți, țările europene domină în top 10. Analiza Global Peace Index se bazează pe mai mulți indicatori: impactul terorismului, numărul deceselor violente, capacitate nucleară, termeni de pace, securitate socială, conflicte interne, relații internaționale.

Cele mai pașnice țări din lume. Cum arată clasamentul

Să aruncăm o privire detaliată la primele cele mai pașnice/sigure 10 țări din lume.

1.Islanda

Islanda încă se află în fruntea listei celor mai pașnice țări din lume. Țara și-a menținut poziția din 2008. În Islanda, indicatorii de percepție a criminalității s-au îmbunătățit. Rata de încarcerare de 33 la 100.000 de persoane în Islanda este cea mai scăzută din Europa.

2.Noua Zeelandă

Noua Zeelandă ocupă locul al doilea pe lista globală. Cu o politică și o economie stabile și cu respect pentru drepturile omului, Noua Zeelandă este cea mai pașnică țară din regiunea Asia-Pacific. Țara a fost relativ neafectată de COVID-19.

3.Irlanda

Irlanda urcă cinci locuri în acest an și ocupă locul trei printre cele mai sigure țări din lume. Țara are o rată scăzută a criminalității, o economie bună și o populație prietenoasă.

4.Danemarca

Cu o populație de aproximativ 5,98 milioane (estimare pentru 2020), Danemarca se remarcă prin stabilitatea economică și nivelul scăzut de corupție. Este a patra cea mai sigură țară în clasamentul din acest an.

Cele mai pașnice țări din lume. Austria, în top 10

5.Austria

Austria este din nou printre primele 10 țări. Rata criminalității în țară este foarte scăzută, în timp ce indicele de dezvoltare umană este foarte ridicat. În Austria, venitul pe cap de locuitor este foarte mare, ceea ce afectează clasamentul țării.

6.Portugalia

Portugalia a reușit să se claseze printre primele țări cu o rată scăzută a criminalității, o bună calitate a vieții și un climat politic stabil. Portugalia este, de asemenea, un exemplu pentru drepturile LGBT în Europa, datorită mediului său favorabil pentru comunitățile LGBT.

7.Slovenia

În 2021, Slovenia s-a clasat pe locul cinci în Global Peace Index, iar în 2022 ocupă locul șapte. Țara este cunoscută și ca una dintre cele mai curate țări. Are, de asemenea, multe frumuseți naturale, care se adaugă la calitatea vieții.

8.Cehia

Cehia este a 8-a cea mai sigură țară din lume. Țara se remarcă prin egalitatea sa socială și rata scăzută a criminalității.

9.Singapore

Stabilitatea politică, rata scăzută a criminalității, opțiunile bune de locuință, asistența medicală, educația, recreerea și alternativele de transport sunt toate disponibile pentru rezidenții țării. Țara oferă unul dintre cele mai înalte standarde de viață.

10.Japonia

Japonia este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume cu furturi și alte infracțiuni rareori raportate. Accentul pe prevenirea criminalității este unul dintre principalii factori care contribuie la nivelul ridicat de securitate al națiunii.

Unde se află România

7 dintre cele 10 țări din top sunt în Europa, considerată cea mai pașnică regiune din lume. Doar așa se întâmplă că primele 10 țări cele mai pașnice, sunt, de asemenea, unele dintre cele mai uimitoare locuri de pe pământ de vizitat.

Romania ocupa locul 40 în clasamentul celor mai pașnice țări din lume, urcând cinci poziții față de 2010, potrivit Indicelui Global al Pacii pe 2011. Urmărind schimbarea clasamentului, aflăm că multe state europene se numără în top 25, considerate cele mai pașnice din lume, între ele se află și România, chiar pe locul 25, cu un indice de 1,530. România este situată înaintea Spaniei (locul 31), Italiei (32), Marea Britanie (33), Franța (55), Grecia (66), în timp ce SUA ocupă abia locul 122.

Cele mai pașnice țări. Cine ocupă ultimele locuri

Ucraina a avut cea mai mare deteriorare a scorului față de anul precedent, din cauza impactului războiului, ce a afectat pacea la nivel mondial. Ultimele locuri din topul celor mai pașnice țări din lume sunt ocupate de Afganistan și de Venezuela. „Venezuela continuă să aibă cele mai mari scoruri posibile din punct de vedere al omuciderilor, crimelor violente și terorii politice”, scrie în raport.