Home » Știri » Cine este Abdulrazak Gurnah, câștigătorul Premiului Nobel 2021 pentru literatură

Cine este Abdulrazak Gurnah, câștigătorul Premiului Nobel 2021 pentru literatură

Toader Mihai / 07.10.2021, 21:08
Cine este Abdulrazak Gurnah, câștigătorul Premiului Nobel 2021 pentru literatură

Premiul Nobel pentru Literatură revine în acest an scriitorului tanzanian Abdulrazak Gurnah, pentru lucrarea în care acesta descrie efectele colonialismului și soarta refugiaților, potrivit comunicatului Academiei Suedeze. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cine este Abdulrazak Gurnah.

Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost acordat lui Abdulrazak Gurnah

Joi, 7 octombrie, Academia Suedeză l-a anunțat drept câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură pe tanzanianul (în vârstă de 73 de ani), Abdulrazak Gurnah. Scriitorul a fost lăudat pentru modul în care a descris efectele colonialismului. Pe lână prestigioasa distincție, scriitorul va primi și un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1,14 milioane de dolari.

Abdulrazak Gurnah s-a născut și a crescut în 1948, în Zanzibar. Ulterior scriitorul a fugit de persecuție și ajunge în Anglia ca student, la sfârșitul anilor 1960. A început să scrie la vârsta de 21 de ani, alegând să scrie în engleză, cu toate că limba s-a natală este swahili. Primul său roman, ”Memoria plecării”, a fost publicat în 1987.

De asemenea, el a scris nu mai puțin de 10 romane, dar și mai multe nuvele, iar o parte din operele lui Gurnah se axează pe experiențele refugiaților. ”Paradise”, al patrulea roman a lui Abdulrazak Gurnah, a fost selectat pentru premiul Booker în 1994 și care spune povestea unui tânăr care a trăit în Tanzania la începutul secolului XX.

Scriitorul a fost uimit atunci când a aflat că este câștigătorul Premiului Nobel

Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, Abdulrazak Gurnah se afla în bucătărie când a aflat că este câștigătorul Premiului Nobel, iar la acel moment credea că totul este doar o farsă.

”Am crezut că este o farsă. Eu mă întrebam doar cine va obține premiul. Sunt onorat să primesc acest premiu și să mă alătur scriitorilor care m-au precedat pe această listă. Este copleșitor și sunt atât de mândru”, a spus Gurnah, potrivit sursei citate.

Anders Olsson, președintele Comitetului Nobel a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Gurnah ”este recunoscut pe scară largă ca unul dintre cei mai preeminenți scriitori post-coloniali din lume. Gurnah a pătruns în mod constant și cu mare compasiune efectele colonialismului din Africa de Est și efectele sale asupra vieții indivizilor dezrădăcinați și migrați”.

Cine este Abdulrazak Gurnah, câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură
Cine este Abdulrazak Gurnah, câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură / FOTO: Profimedia Images

Au trecut mai bine de zece ani de când un african a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură

Gurnah este primul african care a câștigat această distincție, după mai bine de un deceniu. El este precedat de Wole Soyinka din Nigeria în 1986, Naguib Mahfouz din Egipt, care a câștigat în 1988, de câștigătorii sud-africani Nadine Gordimer în 1991 și John Maxwell Coetzee în 2003. Romancierul britanic-zimbabwean Doris Lessing a câștigat în 2007.

În ceea ce privește Premiul Nobel pentru Literatură, Alfred Nobel a încredințat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa anual ”autorul celei mai remarcabile opere literare de inspirație idealistă”. În seria Premiilor Nobel din acest an, cel pentru literatură este cel de-a patrulea, după premiile oferite pentru medicină, fizică și chimie. Vineri, 8 octombrie, va fi anunțat și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace.