Home » Tehnologie & Știinta » Cine sunt Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații Premiului Nobel 2021 pentru chimie. Invenția care i-a făcut câștigători

Cine sunt Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații Premiului Nobel 2021 pentru chimie. Invenția care i-a făcut câștigători

Manolică Anca / 06.10.2021, 16:53
Cine sunt Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații Premiului Nobel 2021 pentru chimie. Invenția care i-a făcut câștigători

Cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan sunt laureații premiului Nobel pentru chimie pe anul 2021, potrivit anunțului făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia. Ce invenție le-a adus un cec în valoare de 1,1 milioane de dolari.

Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații Premiului Nobel 2021 pentru chimie

Cei doi au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru chimie 2021, deoarece au inventat un nou instrument precis pentru construcția moleculară: organocataliza. Acest lucru va avea un mare impact asupra cercetării farmaceutice, dezvoltării de noi medicamente și sprijină industria chimică să devină mai ecologică.

Benjamin List s-a născut în 1968 la Frankfurt și este în prezent directorul Institutului Max Planck pentru Cercetarea Cărbunelui, la Mülheim an der Ruhr. David MacMillan este originar din Scoția și este născut în același an cu partenerul său. El lucrează la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii. Cei doi sunt mult mai tineri decât majoritatea laureaților Premiului Nobel din acest an.

Premiul pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice”

Benjamin List și David W.C. MacMillan efectuează cercetări în domeniul organocatalizei, îndreptându-și atenția spre modul în care anumite molecule organice pot fi „adaptate după necesități”. Pentru a face acest lucru, ei întrebuințează așa-numiții catalizatori, adică substanțe care ajută în reacția de sinteză. În timpul reacției, catalizatorii în sine nu sunt transformați sau „consumați”, ci ei sunt care asigură desfășurarea reacției chimice așa cum se vrea.

Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații Premiului Nobel 2021 pentru chimie
Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații Premiului Nobel 2021 pentru chimie

Numeroși experți în domeniu au tot susținut de-a lungul timpului că un premiu acordat în domeniul dezvoltării catalizatorilor, o arie variată și extrem de importantă din punct de vedere industrial, trebuia să fie dat încă de mult.

Așadar, era oarecum de așteptat ca acordarea Premiului Nobel lui List și MacMillan, două nume importante în această ramură de cercetare, să bucure specialiștii în chimie.Mai ales dacă este să luăm în calcul faptul că, în ultimii ani, Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat în mai multe rânduri unor lucrări de cercetare care aveau o legătură mai strânsă cu biologia.

Invenția va fi recompensată și cu 1,1 milioane de dolari

Așadar, Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații Premiului Nobel 2021 pentru chimie, vor fi premiați și cu un un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari). Ceremonia de decernare urmează să aibă loc, ca în fiecare an, pe 10 decembrie, la aniversarea morții lui Alfred Nobel.

Anul trecut, mult râvnitul premiu a amers la Jennifer Doudna și Emmanuelle Charpentier, care dezvoltaseră „foarfecelor genetice” Crispr/Cas9.

Sezonul premiilor Nobel a debutat luni, 4 octombrie

Gala premiilor Nobel din acest an a debutat luni cu o surpriză, atunci când s-a atribuit premiul pentru Medicină. Deși aproape toată comunitatea științifică se aștepta ca râvnita distincție să meargă la inventatorii vaccinului de tip ARNm, premiul Nobel pentru Medicină le-a revenit cercetătorilor David Julius şi Ardem Patapoutian.

David Julius şi Ardem Patapoutian, laureații Premiului Nobel 2021 pentru Medicină
David Julius şi Ardem Patapoutian, laureații Premiului Nobel 2021 pentru Medicină

Aceștia au fost premiați pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere. Desigur, decizia Academiei Suedeze a stârnit rumoare în toată lumea, după cum o arată numeroasele comentarii din presa internațională. Anul acesta, analiștii din cadrul grupului de media Clarivate îl vedeau pe Barry Halliwell drept unul dintre candidaţii principali la această medalie. El a venit cu servicii remarcabile cercetării în domeniul radicalilor liberi și al efectelor fiziologice ale antioxidanților.