Home » Știri » Cine este Costel Alexe și ce spune după ce a fost acuzat de DNA de luare de mită

Cine este Costel Alexe și ce spune după ce a fost acuzat de DNA de luare de mită

Violeta Badea / 07.01.2021, 16:47
Cine este Costel Alexe și ce spune după ce a fost acuzat de DNA de luare de mită

Cine este Costel Alexe și ce spune după ce a fost acuzat de DNA de luare de mită. Costel Alexe, fostul deputat şi ministru al Mediului, trece prin momente cumplite la început de an. Acesta a fost chemat astăzi, 7 ianuarie, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat că a luat mită 22 de tone de tablă pe vremea când ocupa funcţia de ministru.

Cine este Costel Alexe

Costel Alexe, în vârstă de 36 de ani, este un politician, fost deputat cu două mandate şi fost ministru român. Acesta a ocupat funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, în timpul guvernării lui Ludovic Orban. Costel Alexe a obţinut pe data de 27 septembrie 2020 funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Fostul ministru este doctor în climatologie și meteorologie. A absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind licenţiat în Geografie. Tot aici a urmat un masterat în domeniul mediului. De asemenea, a lucrat ca operator de sondaje și a fost consilier la Oficiul de Cadastru din Iași.

Cum a raspuns Costel Alexe acuzatiilor
Cum a raspuns Costel Alexe acuzatiilor

Ce au presupus cele două mandate de deputat

Costel Alexe a lansat 77 de propuneri legislative în primul său mandat ca deputat. Dintre acestea, 18 au fost promulgate legi. A ocupat funcţia de membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic începând din aprilie 2014, dar şi în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă până în aprilie 2014. Alexe a fost şi secretar în perioada decembrie 2013-martie 2014. Tot în primul mandat, a făcut parte din Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi.

În al doilea mandat al său, Costel Alexe a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, membru (din noiembrie 2018 până în noiembrie 2019) în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei şi membru supleant în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE.

Costel Alexe deţine împreună cu soţia sa patru terenuri şi trei apartamente, potrivit declaraţiei de avere.

Ce spune după ce a fost chemat la DNA

Costel Alexe, fostul ministru al Mediului s-a prezentat astăzi la DNA unde a fost audiat aproximativ 30 de minute. Acesta este acuzat ca a luat mită 22 de tone de tablă, iar valoarea se ridică undeva suma de la 103.000 lei. Tranzacţia s-a petrecut pe vremea când se afla în funcţia de ministru. După ce a ieşit din sediul DNA acesta a declarat că işi doreşte finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiciar, considerându-se nevinovat.

În data de 4 ianuarie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut preşedintelui Klaus Iohannis încuviinţarea începerarii urmăririi penale. Costel Alexe a primit mită pentru alocarea cu titlu gratuit către o fabrică a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

De asemenea, suma era și pentru monitorizarea favorabilă a măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. Costel Alexe a infirmat aceste acuzaţii care îi sunt aduse şi doreşte să demonstreze că este nevinovat.

„Am aflat cu surprindere şi am luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea. Vreau să precizez următoarele: am încredere în actul de justiţie şi îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.”, a declarat fostul ministru, conform digi24.ro.