Home » Știri » Cine sunt personalitățile românești care se află pe bancnote și cum se aleg ele de fapt

Cine sunt personalitățile românești care se află pe bancnote și cum se aleg ele de fapt

Cojocaru Cristian / 20.08.2021, 17:01
Cine sunt personalitățile românești care se află pe bancnote și cum se aleg ele de fapt

Bancnotele reprezintă una dintre modalitățile de plată imprimate pe hârtie sau, în cazul României pe plastic și sunt emise de către bănci. Pe una dintre fețele acestor bancnote se află personalitățile românești care reprezintă nume importante din istoria României.

Personalitățile românești care se regăsesc pe bancnote

În momentul actual, la nivelul țării noastre, se află în circulație șapte bancnote, fiecare având o valoare diferită și care prezintă persoane diferite. Figurile care apar pe bancnotele cuprinse între 1 leu și 500 de lei, reprezintă nume importante din istoria țării. Banca Națională a României este instituția care propune Consiliului de Administrație al BNR prin Direcția Emisiune, Tezaur și Casierie, care sunt personalitățile care vor apărea pe bancnote.

Pe lângă propunerea persoanei respective este trimisă și macheta bancnotei. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, alături de consiliu sunt cei care decid care va fi forma finală a acesteia. În trecut, persoane controversate au fost refuzate pentru a apărea pe bancnotele din România. În cele ce urmează, sunt prezentate în cazul fiecărei bancnote aflată în circulație pe teritoriul țării noastre, cine anume apare pe fiecare dintre acestea.

Astfel, pe bancnota de 1 leu se află chipul lui Nicolae Iorga, care a fost un om politic. Pe spatele bancnotei este redat desenul Mănăstirii din Curtea de Argeș, precum și stema Țării Românești. Bancnota este de culoare verde și are dimensiunea de 120 x 62 mm.

În cazul bancnotei de 5 lei apare chipul marelui compozitor George Enescu. Pe verso este reprezentat Ateneul Român precum și un pian și o partitură muzicală. Culoarea predominantă a acesteia este violet.

Bancnota de 10 lei îl înfățișează pe pictorul Nicolae Grigorescu, în timp ce pe spatele acesteia apare o culă oltenească alături de o pictură. Bancnota este de culoare roșie.

personalitățile românești bancnote
Bancnota de 100 de lei este cea mai falsificata bancnota romaneasca

Diferențele între bancnotele de 50, 100, 200, 500 de lei și celelalte

Aviatorul Aurel Vlaicu este cel care apare pe bancnota de 50 lei. Pe spatele biletului este redat prototipul de avion și un cap de vultur. În ceea ce privește culoarea acesteia, predominant este galbenul.

Una dintre cele mai utilizate bancnote, cea de 100 de lei îl prezintă pe scriitorul Ion Luca Caragiale. Pe verso, apare statuia acestuia precum și clădirea Teatrului Național din București, culoarea predominantă fiind albastru.

Lucian Blaga este unul dintre cei mai cunoscuți poeți români și totodată eseist, filosof, dramaturg, traducător, jurnalist și apare pe bancnota de 200 de lei. Pe spatele acesteia sunt reproduse Gânditorul de la Hamangia și o veche moară de apă. Culoarea predominantă este portocaliu.

Bancnota de 500 de lei îl înfățișează pe marele poet Mihai Eminescu. Pe verso, apare o pagină a ziarului Timpul, un tei, precum și clădirea Bibliotecii Universitare din Iași. Culoarea predominantă a bancnotei este gri.

Dintre personalitățile care apar pe bancnote, cinci dintre ele au legături cu județul Prahova. Astfel, Ion Luca Caragiale s-a născut acolo, George Enescu, Nicolae Iorga și Nicolae Grigorescu au locuit acolo, iar Aurel Vlaicu a decedat în același județ, în comuna Bănești.

În cazul bancnotelor mari, aici fiind vorba despre cele cu valoarea de 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei și 500 de lei, imprimeurile sunt realizate cu cerneală care își schimbă culoarea din auriu în verde, oricare ar fi unghiul din care este privită oricare dintre cele patru bancnote.