Home » Life & Style » Timp liber » Casa de pe bancnota de 10 lei. Cum arată în realitate și unde se află

Casa de pe bancnota de 10 lei. Cum arată în realitate și unde se află

Violeta Badea / 12.03.2021, 09:47
Casa de pe bancnota de 10 lei. Cum arată în realitate și unde se află

Casa de pe bancnota de 10 lei. Cum arată în realitate și unde se află. Ați analizat vreodată bacnota de 10 lei? Ei bine, casa pe care o vedeți schițată pe această hârtie există în realitate! În acest articol veți afla cum arată în realitate și unde se află. 

Casa cu blazoane
Casa cu blazoane

Casa de pe bancnota de 10 lei

Casa de pe bacnota de 10 lei se numește „Casa cu blazoane” și reprezintă un monument istoric aflat pe teritoriul satului Chiojdu, comuna Chiojdu din județul Buzău. Edificiul a fost ridicat în anul 1760 de boierii Izbășoi, ţărani liberi, deţinători de moşii întinse și a impresionat prin stilul său arhitectural care a influențat mai multe clădiri din reședința de județ.

„Casa cu blazoane“ a fost ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea şi refăcută în 1823. Clădirea a fost ridicată de moşnenii izbăşoi, ţărani liberi, deţinători de moşii întinse, stăpânite în devălmăşie, ipostază socială nemaiîntâlnită în nici o altă ţară din Europa, după cum apreciază experţii din UAR. În secolul al XIX-lea, a fost reşedinţa pentru mult timp a şefului de garnizoană militară. Sunt documente care atestă că a fost renovată în 1828 şi de atunci a fost locuită, până în 2000, când a fost cumpărată de un tânăr din zonă, de la doi bătrâni.”, a precizat meșterul, citat de adevarul.ro.

Denumirea este dată după cele trei blazoane care sunt poziționate deasupra intrării principale, cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, simbol al împăraţilor bizantini, care a aparţinut familiei Cantacuzinilor, stabilite în ţările române după căderea Bizanţului, în anul 1453.

Casa cu blazoane inainte de restaurare
Casa cu blazoane inainte de restaurare

Casa cu blazoane a fost la un pas de prăbușire

La începutul anului 2000, clădirea a fost cumpărată de Uniunea Arhitechților din România cu suma de 20.000 de euro. Fostul proprietar, Florin Drăgulin, și-a dat seama de importanța monumentului și a realizat că este o pălărie mult prea mare pentru el, iar clădirea trebuie readusă la viață de cineva care are suficiente fonduri pentru a o renova.

Astfel, în anul 2011, a intrat într-un amplu program de reabilitare prin fonduri Regio. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la suma de 6,31 milioane de lei, din care contribuţia de la bugetul de stat s-a ridicat la suma de 1,60 milioane lei, iar aportul beneficiarului, la 122.639 de lei.

Stuctrura clădirii este impresionantă și unică în România. Aceasta cuprinde un amestec de pastă de var, nisip şi fibre vegetale, dar regăsim și unele elemente de lemn ale foișorului. O importanță majoră o reprezintă grinzile, deoarece au rolul de a contribui la stabilitatea clădirii.

Casa de la Chiojdu
Casa de la Chiojdu

Pentru reabilitarea clădirii au fost nevoie de meșteri iscusiți capabili să păstreze toate elementele de decor care au putut fi recuperate, de aceea se poate remarca la orice pas tâmplăria cu o vechime de peste 300 de ani, dar și elementele de decor specifice.

„Casa cu blazoane“ a fost inaugurată în anul 2015 și a devenit um obiectiv turistic extrem de important. Superbul monument se poate vizita gratuit, dar cei din Uniunea Arhitecților și au dorit creșterea economiei locale, prin organizarea unor târguri cu meşteşugari şi artizani populari, care vor face demonstraţii şi îşi vor expune produsele.