Home » Știri » Cine sunt pompierii români care au plecat voluntar să stingă incendiile în Grecia

Cine sunt pompierii români care au plecat voluntar să stingă incendiile în Grecia

Alexandru Cazacu / 09.08.2021, 18:11

Pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne au fost publicate câteva imagini cu pompierii români care au plecat voluntar pentru a ajuta la stingerea incendiilor din Grecia. Află în următoarele rânduri cine sunt pompierii români care s-au oferit să meargă în Grecia.

Cine sunt pompierii români care s-au oferit să ajute la stingerea incendiilor din Grecia

Nu cu mult timp în urmă, 108 pompieri români au plecat Grecia. Aceștia s-au oferit voluntari plecat să ajute, să stingă incendiile care au izbucnit în mai multe zone din Grecia, fără să  stea pe gânduri. În ultimele ore, autoritățile au postat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu pompierii români luptând cu focul. Șase dintre voluntarii români sunt:

  • Știrbu Alexandru, 36 ani, pompier din Buzău;
  • Ioniță Marian, 32 ani, pompier din Dâmbovița;
  • Stănilă Marian, 36 ani, pompier din Dâmbovița;
  • Botezan Radu, 30 ani, pompier din Alba;
  • Radu Laurențiu, 46 ani, pompier din Dâmbovița;
  • Liviu Comăneanu, 32 de ani, pompier din București.

Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis următorul mesaj: ”Astăzi (duminică –  n.red.) a avut loc prima misiune a pompierilor militari români în zona Spathari, insula Evia. Intervenția a fost dificilă, incendiul având mai multe focare, iar cei 35 de pompieri care au lucrat în două schimburi au depus eforturi considerabile în vederea localizării si lichidării acestora cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă și două cisterne care asigură alimentarea acestora”.

Pompier român la incendiile din Grecia
Pompier român la incendiile din Grecia / Foto: Facebook Ministerul Afacerilor Externe

Lupta cu focul continuă pe insula Evia

Pompierii se luptă de șapte zile cu incendiile pe insula Evia. Potrivit lui Giorgos Kelatzidis, vice-guvernatorul al insulei, cel puțin 35.000 de hectare și sute de case au fost mistuite de flăcări. Cu toate că majoritatea focarelor au fost stabilizate luni în Grecia, dezastrul din Evia rămâne îngrijorător.

Incendiile din ultimele două săptămâni au cauzat moartea a două persoane și zeci de răniți. La intrarea în Atena, flăcările au distrus mai multe locuințe, însă din fericire incendiile erau în remisie duminică. Cu toate acestea, pericolul de reaprindere este ridicat. Armata elenă a fost mobilizată în sprijinul pompierilor și mai multe țări s-au oferit să ajute, printre care Franța, Egipt, Elveția, România și Spania.

Ce spune presa elenă despre pompierii români

Jurnaliștii eleni spun că pompierii români sunt văzuți de către localnicii din insula Evia ca niște eroi. Se pare că românii au uimit prin viteza, organizarea și reflexele lor instinctive. La sosirea în insulă, aceștia au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de greci, cu servicii de catering și logistică.

”Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația”, scrie pe site-ul fimes.gr.

De asemenea, jurnaliștii greci sunt de părere că practica pompierilor români este admirabilă și este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate.