Home » Știri » Cine sunt românii care pot ieși, în 2021, la pensie. Ce schimbări apar anul acesta

Cine sunt românii care pot ieși, în 2021, la pensie. Ce schimbări apar anul acesta

Alexandru Cazacu / 15.02.2021, 13:56
Cine sunt românii care pot ieși, în 2021, la pensie. Ce schimbări apar anul acesta

Deși pensia va rămâne la fel anul acesta, legislația va suferi mai multe modificări care îi vor afecta pe cei care vor să iasă la pensie în 2021. În continuare vă vom prezenta informații noi în privința pensiilor.

Cine sunt românii care pot ieși, în 2021, la pensie

După cum vă spuneam, după majorarea de 14% din toamna trecută, valoarea punctului de pensie va rămâne la 1.442 de lei. Potrivit autorităților, abia la începutul anului viitor pensiile se vor majora.

Cu toate acestea, începând cu 1 septembrie 2021, va intra în vigoare o nouă legea pensiilor. Este vorba de Legea nr 127/2019, care va aduce schimbări radicale pentru sistemul de pensii din România.

Pensionarea pentru limita de vârstă

Bărbații care au împlinit vârsta de 65 de ani pot să se pensioneze pentru limita de vârstă dacă îndeplinesc condițiile de cotizare de minim 15 ani de muncă. Pe de altă parte, între lunile ianuarie-martie ale acestui an, femeile care au 61 de ani se pot pensiona. Asta dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de 31 de ani și șase luni.

Între lunile mai-iulie ale anului curent se pot pensiona femeile care au 61 de ani și șapte luni, care au stagiul complet de cotizare de 31 ani și șapte luni. În schimb, femeile de 61 de ani și opt luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani și opt luni se pot pensiona între lunile septembrie-noiembrie. La fel ca și în cazul bărbaților, acestea trebuie să aibă minim 15 ani de cotizare.

Românii pot obține mai ușor decizia de pensionare

Și în 2021, cetățenii români pot obține mai ușor decizia de pensionare. Aceștia nu mai trebuie să meargă la sediile caselor de pensii teritoriale, acum cetățenii își pot depune cererile prin e-mail. Ei trebuie să meargă doar o singură dată pentru a-și ridica decizia de pensionare.

De asemena, anul acesta, românii care au lucrat sau trăit minim 30 de ani în localități cu un grad de poluare mai ridicat pot cere pensionarea anticipată și nu vor avea penalizări. Legea 279/2020 cu localitățile intens poluate suferă adăugiri constante din partea parlamentarilor. Potrivit acestei legi, nu se aplică penalizări pentru persoanele care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, potrivit avocatnet.ro.

Ce români vor putea ieși la pensie în 2021
Ce români vor putea ieși la pensie în 2021

Completarea stagiului de cotizare se va face pe tot parcursul anului

Persoanele care vor să își completeze stagiul de cotizare la pensie pentru perioadele în care nu au contribuit la fondul de pensii publice pot face acest lucru prin două mecanisme. Primul cadru dat prin Ordonanța de Urgență 163/2020 a fost oficializat din luna septembrie 2020 și se va încheia la 31 august 2021.

Al doilea cadru va fi disponibil la intrarea în vigoare a noii legii a pensiilor, de la 1 septembrie. De menționat este faptul că, primul cadru este valabil pe o perioadă limitată, în timp ce al doilea va putea fi accesat permanent.

Ce venituri pot primi pensionarii în afară de pensie

Pensionarii pot primi în afară de pensie pot primi până la 31 august venituri din salarii, activități ca persoane fizice autorizate, bani din drepturi de autor sau chirii. Cu toate acestea, începând cu 1 septembrie anul curent, cumularea pensiei cu alte venituri, fără a duce la suspendarea pensiei, se va putea face doar pentru veniturile pentru care se datorează obligatoriu contribuția la asigurările de sănătate.