Comoara descoperită recent în România. Cum urmează să fie exploatată

de:
20 07. 2021, 09:50
Comoara descoperită recent în România. Cum urmează să fie exploatată

Ei bine, dacă vorbim de resurse naturale naturale, România este o țară bogată. Acest lucru îl poate confirma și descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale care urmează să fie exploatat.

Comoara descoperită recent în România

Serinus Energy, o companie de petrol și gaze poloneză, a descoperit un nou câmp de gaz în perimetrul Satu Mare, similar celui identificat anterior la Moftinu. Compania este controlată de un fond de investiții al miliardarului Sebastian Kulczyk. Vestea vine la scurt timp după ce Serinus a finalizat lucrările de forare la o nouă sondă numită Sâncrai-1, care este situată la circa 8 kilometri distanță de proiectul Moftinu.

Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, sonda menționată anterior a reușit să foreze până la o adâncime de aproximativ 1600 de metri, lucrările fiind finalizate cu 5 zile mai devreme, față de estimările inițiale. În consecință, s-a ajuns și la o reducere a costurilor cu aproximativ 19%, comparativ cu cele bugetate. Astfel, noua sondă este acum pregătită pentru producția comercială.

Descoperire de miliarde în România

Cum era și de așteptat, la scurt timp după publicarea anunțului, acțiunile companiei s-au apreciat cu 6,5% pe bursa londoneză. Conform sursei citate, Sâncrai-1 este a cincea sondă comercială de gaze naturale forată de compania poloneză în Satu Mare.

Ca referință, Serinus exploatează întregul perimetru de hidrocarburi Satu Mare, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare). În această zonă, tocmai s-au identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Anunțul vine la aproximativ doi ani, după ce compania a început producția comercială la Moftinu, în aprilie 2019. Așadar, Serinus a semnat și un prim contract cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, pentru a comercializa gazele extrase din România. Totodată, printr-un contract cu Conpet, operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, compania poloneză va duce condensatul extras odată cu gazele naturale de la Moftinu către rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom.

Comoara descoperită recent în România. Cum va fi exploatată

În 2020, Serinus Energy a obținut venituri de aproape 17 milioane de dolari în România

Compania poloneză Serinus Energy este controlată de fondul  de investiții, Kulczyk Investments. Acesta a  fost înființat de omul de afaceri polonez Jan Kulczyk, care din nefericire a decedat în anul 2015.  În prezent Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui magnatului, Sebastian, care, potrivit celor de la Forbes, are o avere de 1,7 miliarde de dolari.

Potrivit sursei citate, Serinus Energy a obținut în 2020, venituri de aproape 17 milioane de dolari în România, reprezentând  o creștere de 11% în comparație cu anul precedent, în contextul majorării producției de gaze cu peste 86%, până la un volum echivalent cu 1.788 barili de petrol (bep) pe zi. Cu toate acestea, în primul trimestru din acest an, producția a scăzut cu 14% comparativ cu perioada similară din 2020, la 1.495 bep/zi.

După cum spuneam și mai sus, Sâncrai-1 este a cincea sondă comercială de gaze naturale forată de Serinus în perimetrul Satu Mare, după Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8.