Home » Știri » Condiții călătorie Bulgaria. Cum pot intra românii în Bulgaria, de la 1 septembrie 2021. Regulile anunțate de MAE

Condiții călătorie Bulgaria. Cum pot intra românii în Bulgaria, de la 1 septembrie 2021. Regulile anunțate de MAE

Alexandru Cazacu / 30.08.2021, 14:22
Condiții călătorie Bulgaria. Cum pot intra românii în Bulgaria, de la 1 septembrie 2021. Regulile anunțate de MAE

Luni, 30 august, Ministerul Afacerilor Externa a anunțat că autoritățile din Bulgaria au modificat condițiile de intrare în țară, în contextul pandemiei de coronavirus. Noile reguli vor intra în vigoare de la 1 septembrie. Află în următoarele rânduri cum pot intra românii pe teritoriul Bulgariei, începând de miercuri.

Cum pot intra românii în Bulgaria, începând de la 1 septembrie 2021

Potrivit autorităților bulgare, românii pot intra pe teritoriul țării lor numai dacă prezintă un certificat digital COVID prin care să dovedească că au fost vaccinați, testați negativ sau că au trecut prin boală. Mai exact, potrivit noilor măsuri, persoanele care sosesc din România (aflată în zona verde) în Bulgaria trebuie să prezinte, pe lângă documentele de călătorie, unul dintre documentele următoare:

  • un certificat digital european COVID-19 prin care să demonstreze că au fost vaccinați sau un alt document care să conțină aceleași date precum acest certificat;
  • un certificat digital european COVID-19 care să ateste vindecarea sau un document asemănător, care să conțină date similare precum certificatul digital european COVID-19;
  • un certificat digital european COVID-19 care să demonstreze testarea sau un document asemănător, care să conțină aceleași date precum certificatul european.
Cum pot intra românii în Bulgaria, începând de la 1 septembrie 2021
Cum pot intra românii în Bulgaria, începând de la 1 septembrie 2021

Categoriile de persoane care nu trebuie să prezinte certificatul european COVID-19

Excepție de la prezentarea documentului menționat fac persoanele care tranzitează teritoriul Bulgariei, doar dacă garantează părăsirea acestei țări. De asemenea, copiii cu vârste de până la 12 ani nu trebuie să prezinte certificatul digital european COVID-19, potrivit unui comunicat MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reamintește să cetățenii români pot să ceară asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: 0035929733510. Apelurile  vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate în regim de permanență.

Bulgaria a intrat în zona galbenă pe lista țărilor cu risc

Începând de astăzi, Bulgaria a intrat în zona galbenă, iar românii care se întorc din această țară trebuie să știe că pot evita carantina. Mai exact, atât timp cât Bulgaria va fi doar în zona galbenă, turiștii români pot scăpa de carantină dacă prezintă certificatul digital european, potrivit reprezentanților Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Cei care au fost vaccinați și persoanele care au trecut prin boală pot să obțină documentul în mediul online, pe site-ul certificat-covid.gov.ro, iar cei care își fac testele în Bulgaria vor accesa aplicația echivalentă a acestei țări.

”Cetățenii români care se întorc dintr-o zonă galbenă, nu sunt vaccinați și nu au făcut test înainte de intrarea în țară vor intra automat în carantină. Și în acest caz există o soluție.

După ce ajung la domiciliul declarat pentru carantinării, vor contacta serviciul DSP din raza teritorială unde este declarat domiciliul și vor cere derogare pentru a se deplasa la un centru de testare PCR, iar după ce au primit rezultatul și este negativ acesta se transmite pe o adresă de email, turiștii putând să iasă imediat din carantină. Turiștii trebuie să știe că la orice punct de frontieră există reprezentanți DSP”, se mai arată în comunicat, potrivit digi24.ro.