Home » Știri » Cum te pregătești pentru angajarea în armată – iată la ce trebuie să fii atent

Cum te pregătești pentru angajarea în armată – iată la ce trebuie să fii atent

Violeta Badea / 21.01.2021, 16:06
Cum te pregătești pentru angajarea în armată – iată la ce trebuie să fii atent

Cum te pregătești pentru angajarea în armată – iată la ce trebuie să fii atent. În România armata nu mai este obligatorie, dar tot mai mulți tineri sunt interesați să opteze pentru un astfel de job. Armata Română a devenit unul dintre cei mai apreciaţi angajatori din ţară, deoarece oferă stabilitate, salarii mari şi vârsta de pensionare mai redusă. Dar care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a te angaja în armată? Vom vedea în continuare cum trebuie să procedezi dacă ești interesat de această carieră.

Cum te pregătești pentru angajarea în armată

A lucra pentru Armata Română înseamnă a-ţi face datoria faţă de patrie, dar dincolo de asta vei avea parte de numeroase oportunități și avantaje. Dacă unii au făcut din armată o carieră, o pasiune, pentru alții armata a însemnat un stil de viaţă.

Tot mai mulţi tineri aleg acest drum și se îndreaptă către o carieră militară pentru că viitorul pare asigurat. Un studiu a arătat că la şcoala de maiştri militari şi subofiţeri Basarab I, 15 % dintre elevi sunt fete. Armata îţi oferă un mediu de muncă dinamic, bine plătit, educat, organizat şi competitiv. Oricum ai calcula este greu să găsești un alt domeniu care să îți satisfacă toate aceste nevoi.

În prezent, cetățenii români pot opta pentru o cariera militară ca și ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituții de învățământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaților/gradaților profesioniști.

Cum te pregatesti pentru angajarea în armata
Cum te pregatesti pentru angajarea în armata

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi

1. Recrutarea

Pentru început va avea loc recrutarea, practic momentul în care devii candidat pentru unul din posturile oferite. Aceasta constă în consiliere. Recrutorul va discuta cu tine și va încerca să afle ce tip de carieră militară ți se potrivește cel mai bine, ca așteptări ai de la această profesie și ce este cel mai bine să alegi din punct de vedere al posturilor.

2. Selecția aptitudinală

Urmează selecția aptitudinală, la unul dintre cele patru centre zonale de selecție și orientare: Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Constanța. Acolo se susțin anumite probe de selecție care pot indica dacă și în ce măsură un candidat poate face față cerințelor profesiei militare.

Acolo vei avea nevoie de cartea de identitate sau certificatul de naştere (pentru candidaţii care nu au împlinit 14 ani), în original, materiale de igienă individuală, echipament sportiv, instrumente de scris și contravaloarea hranei. Mneționăm că toate probele sunt notate cu „admis” și „respins” și au caracter eliminatoriu.

Probele pe care le vei susține sunt următoarele:

  • Probe psihologice

– test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual

– chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităţilor tale de adaptare la condiţiile specifice mediului militar

– test situaţional – o probă de grup, teoretică şi practică (pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri), care evaluează aptitudinile de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.

  • Probe fizice

– parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa), gradul de manifestare a calităţilor motrice combinate, dar şi existenţa unor calităţi psihice, cum sunt tenacitatea şi curajul

– probă de rezistenţă pe distanţa de 1000 sau 2000 m, în funcţie de categoria de personal pentru care ai optat şi vârstă.

  • Interviul de evaluare finală

– vizează capacitatea de exprimare, motivaţia etc.

Dacă ești adolescent și știi că acesta este drumul tău, ai posibilitatea de a absolvi colegiul militar liceal. Acesta îți deschide drumul către o şcoală militară postliceală sau instituţie militară de învăţământ superior.În final, către cariera militară la care ai visat întotdeauna.