Home » Știri » De ce nu e bine să speli ouăle. La ce temperatură să țin și la ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi

De ce nu e bine să speli ouăle. La ce temperatură să țin și la ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi

Violeta Badea / 28.04.2021, 13:23
De ce nu e bine să speli ouăle. La ce temperatură să țin și la ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi

De ce nu e bine să speli ouăle. La ce temperatură să țin și la ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi. De Paște, fiecare gospodină își dorește să se mândrească cu cele mai frumoase ouă vopsite. După ce le achiziționează din supermarket, le spală, le așează frumos în frigider și așteaptă să vină ziua de joi pentru a le pregăti. Totuși, specialiștii avertizează că procedează greșit! În acest material vei afla de ce nu e bine să speli ouăle, la ce temperatură se țin și la ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi.

De ce nu e bine să speli ouăle

Dacă ai fost obișnuit să speli alimentele înainte de a le consuma sau de a le găti, află că această regulă nu se aplică pentru toate. De exemplu, ouăle nu se spală niciodată, deoarece prin coajă pot pătrunde anumiți microbi. Ulterior, ne putem alege cu diferite boli destul de grave. Cum este posibil?

Ei bine, explicația este destul de simplă. Apa determină apariția unor pori prin care pot pătrunde elemente din exterior. Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este locul de unde le cumpărăm. Specialiștii ne recomandă să le achiziționăm doar din locuri autorizate unde acestea sunt ținute la rece, în frigider.

„În primul rând, este bine să fie cumpărate din surse autorizate, din magazine unde acestea sunt ținute în frigider. Când cumpărăm ouă, e bine să verificăm dacă nu au crăpături și dacă sunt curate. În mod normal, toate ouăle care există în comerț trebuie să fie curate.”, a explicat profesor dr. Tudor Rareș Olariu, șeful disciplinei Parazitologie din cadrul UMF „Victor Babeș”  din Timișoara, citat de Digi24.

Specialistii nu recomanda splarea oualor
Specialistii nu recomanda splarea oualor

La ce temperatură să țin și la ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi

După ce au achiziționat ouăle, gospodinele trebuie să le așeze în frigider, la o temperatură optimă între 1 și 5 grade Celsius. Sub nicio formă, aceste alimente nu se păstrează la temperaura camerei, mai ales dacă aceasta depășește 30 de grade Celsius. De asemenea, este îndicat să fie lăsate în cartonul în care au fost cumpărate.

„Cel mai bine ar fi să fie introduse imediat în frigider, pentru că în perioadele când stau la căldură se pot dezvolta microbi ce provoacă toxiinfecții alimentare. E bine să fie menținute și păstrate în cartonul în care au fost achiziționate.”, a declarat Tudor Rareș Olariu.

Ce se întmplă dacă locuiți la țară și aveți găini? Ei bine, nici spălarea acelor ouă nu este recomandată, deoarece atunci când o găină face un ou, acesta capătă un înveliş aproape imperceptibil numit cuticul. Cuticulul se comportă ca o barieră naturală şi împiedica germenii şi bacteriile să pătrundă prin coaja în ou.

Lăsând ouăle nespălate, aceasta barieră naturală rămâne intactă. Producătorii comerciali de ouă sunt obligaţi prin anumite norme, să spele toate ouăle înainte de livrare, de aceea ouăle cumpărate din magazin sunt atât de curate, conform specialiștilor companiei Agroland. Dacă oul are pene sau pământ, atunci ele se pot curăța cu o cârpă uscată pentru a îndepărta murdăria.