De ce nu e bine să ții cardul bancar lângă telefon. Greșeala majoră

de:
17 02. 2022, 07:35
De ce nu e bine să ții cardul bancar lângă telefon. Greșeala majoră

Cardul bancar și telefonul sunt nelipsite atunci când plecăm de acasă. Mulți dintre noi le ținem unul lângă celălalt, însă acest lucru poate afecta funcționalitatea cardului. S-au întâmplat cazuri în care şi un telefon mobil a produs daune majore cardului. Care este explicația acestui fapt? De ce nu e bine să le ținem împreună?

De ce se demagnetizează cardul?

Banda magnetică poziţionată pe spatele unui card de credit deține date importante: numele posesorului, banca emitentă, numărul contului, limita de credit și chiar creditul disponibil. Această bandă neagră este un element important al cardului, de aceea este de preferat să fie ținut departe de un magnet, pentru că o poate deteriora.

Când un magnet intră în contact cu banda cardului, se produce o reacţie fizică. Magnetul distruge sau rearanjează ordinea particulelor de oxid de fier care stochează datele de pe acestea. Efectul nu este greu de imaginat. Cardul poate deveni nefolositor, dacă banda magnetică este deteriorată. Astfel, trebuie să vă deplasați la bancă pentru a fi înlocuit.

Dacă este demagnetizat, cardul va fi respins de POS-uri şi de bancomate. Chiar dacă cazurile în care un telefon a demagnetizat un card au fost rare, totuși s-a întâmplat.

Ce facem dacă se demagnetizează cardul?

Dacă demagnetizarea cardului are loc, acesta nu mai poate fi reparat în nici un mod. Trebuie să vă prezentați la bancă sau compania care a emis cardul de credit pentru a solicita unul nou.

Cum funcționează transferurile bancare?

Când vine vorba de transferurile bancare dintre două bănci concurente există anumite ore la care acestea au loc. Există ore limită de procesare ale operațiunilor. Astfel, acestea au loc în trei sesiuni zilnice de procesare a plăților primite de la bănci: la 10:30, 13:30 și 16:30.

Transferurile nu garantează că banii voștri vor ajunge la destinatar în aceeași zi, chiar dacă transferul se realizează înainte de ora de procesare a banilor. Băncile ne sfătuiesc să transferăm banii, chiar și după ultima oră de procesare a plăților. În acest mod, la prima oră, banii vor fi transferați în contul destinatarului.

Alte sfaturi utile pentru posesorii de carduri

  • Evită să ții cardul aproape de surse de căldură puternice sau la soare. Fiind din plastic, se poate deforma.
  • Nu pune cardul pe suportul magnetic aflat de obicei lângă casele de marcat din magazinele de îmbrăcăminte (utilizat pentru scoaterea alarmelor de îmbrăcăminte).
  • În momentul în care plătești cu un card, urmărește modul în care este utilizat de angajat și cum este trecut doar prin dispozitivul POS aflat la vedere. Atunci când te afli la restaurant este de preferat să menționezi că vei plăti cu cardul și să îl înmânezi pentru efectuarea plății, doar atunci când este adus dispozitivul POS mobil. În cazul în care nu este disponibil, urmărește modul în care este utilizat cardul.
  • În momentul în care ai primit cardul, asigură-te că primul lucru pe care îl faci este să îl semnezi pe spate. Asigură-te că, atunci când călătorești, cardul are semnătura pe spate. În cazul în care nu îl semnezi, asigură-te că ai asupra ta un act de identitate atunci când îl folosești.
  • Nu îți nota codul PIN pe card. În cazul în care vei pierde cardul sau îți va fi furat și nu ai apucat să soliciți în timp util blocarea acestuia, persoana care a intrat în posesia cardului îți va putea accesa contul fără a întâmpina nicio dificultate! Dacă vrei totuși să notezi codul PIN, poți folosi, de exemplu, telefonul mobil sau un carnețel, însă asigura-te că nu ții carnețelul în același loc cu cardul.
  • Atunci când dorești să retragi numerar de la un ATM, asigură-te că:
  • ATM-ul este instalat în perimetrul unei bănci, în apropierea acesteia, în incinta unei instituții/companii sau într-o zona publică cu trafic.
  • ATM-ul nu are montate alte dispozitive care să îți atragă atenția, în special în zona în care introduci cardul.