Home » Știri » De ce se pune bicarbonat de sodiu în fasole la fiert. Trucul nebănuit

De ce se pune bicarbonat de sodiu în fasole la fiert. Trucul nebănuit

Violeta Badea / 11.01.2021, 17:29
De ce se pune bicarbonat de sodiu în fasole la fiert. Trucul nebănuit

De ce se pune bicarbonat de sodiu în fasole la fiert. Trucul nebănuit. Bicarbonatul de sodiu este un ingredient „minune” prezent în gospodăria tuturor. Majoritatea femeilor îl folosesc pentru gătit, în special la prăjituri. Dar câţi dintre voi ştiaţi că mâncarea de fasole poate căpăta un gust deosebit dacă adăugăm o linguriţă de bicarbonat de sodiu la fiert? 

De ce se pune bicarbonat de sodiu în fasole

În mesele de iarnă sau în perioadele de post, fasolea a devenit de-a lungul timpului un ingredient principal. Aceasta se poate prepara în diferite moduri, dar nu mulţi cunosc anumite trucuri care îi pot da o savoare de neimaginat sau pot reduce efectele balonării. Bucătarii experimentaţi au reuşit să dea o textură perfectă acestui preparat, destul dev întâlnit pe meleagurile noastre.

Cu toţii ştim că fasolea se fierbe foarte greu, iar bicarbonatul de sodiu are rolul de a o ajuta să fie gata mult mai repede. În primă fază, fasolea se pune la fiert cu apă, aşa cum procedăm în mod obişnuit. După ce a început să clocotească, înlocuim apa, iar de această dată adăugăm şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu. În final, veţi observa că boabele sunt moi şi gata de gătit. O altă legumă pe o putem fierbe prin acelaşi procedeu este mazărea.

Un studiu a descoperit faptul că timpul de fierbere se reduce undeva la circa 10 – 15 minute, iar, ce este mai important, legumele îşi păstrează toate proprietăţile în timpul fierberii cu praful de bicarbonat.

Bicarbonatul de sodiu ne ajuta sa fierbem fasolea mai repede
Bicarbonatul de sodiu ne ajuta sa fierbem fasolea mai repede

Bicarbonatul de sodiu ne scapă de balonare

Dacă nu este preparată corect, fasolea ne poate provoca efecte neplăcute asupra digestiei. Aceasta poate da stări de balonare şi gaze. Ca să scăpăm de aceste probleme putem folosi cu încredere bicarbonatul de sodiu. Acesta se adaugă în apa în care fierbe fasolea.

Adăugăm o jumătate de linguriţă din ingredientul „minune” în apa dintr-o oală în care gătim aproximativ un kilogram de fasole pusă în circa 2,5 litri de apă. Bicarbonatul de sodiu se pune în fiecare apă de fierbere cu excepţia ultimei. Atunci când fierbeţi fasolea în ultima apă, adăugaţi doar sare de bucătărie.

Este indicat să nu folosiţi prea mult bicarbonat de sodiu, deoarece în cantitate mare poate afecta gustul final şi poate descompune unele substanţe bune din bobul de fasole. De asemenea, menţionăm că pentru fierbera fasolei este necesar să schimăm apa de trei ori.

Efecte benefice ale consumului de fasole

Consumul de fasole are numeroase beneficii asupra organismului. Aceasta este recunoscută pentru detoxifiere, dar este ştiut şi faptul că este o sursă importantă de fibre şi proteine. Este recomandată celor care care suferă de diabet, având puţine grăsimi şi colesterol deloc. Astfel, o porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct.

Ca si alte tipuri de fasole, cea albă este plină de minerale, precum: acidul folic, magneziu şi fier. O cană de fasole albă oferă peste 50% din cantitatea zilnică recomandată de fibre. Mai mult de atât, fasolea ajută persoanele supraponderale în lupta cu kilogramele în plus.