Home » Știri » Decretul semnat de Iohannis. Cine sunt românii care scapă de închisoare

Decretul semnat de Iohannis. Cine sunt românii care scapă de închisoare

Alexandru Cazacu / 31.03.2021, 15:52
Decretul semnat de Iohannis. Cine sunt românii care scapă de închisoare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care această categorie de români vor scăpa de închisoare. Despre ce act normativ este vorba și cine sunt românii care scapă de închisoare veți afla în continuarea articolului.

Cine sunt românii care scapă de închisoare. Klaus Iohannis a semnat decretul

Mai exact, este vorba de evazioniști. Aceștia scapă de închisoare dacă achită prejudiciul. Miercuri, președintele Iohannis a promulgat legea privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Actul normativ stabilește că cei care au fost acuzați de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro scapă cu amendă și nu cu închisoare dacă își achită prejudiciul.

În 17 februarie, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au decis că actul normativ care prevede aplicarea unei amenzi în locul închisorii, pentru cei acuzați de evaziune fiscală care achită integral prejudiciul, este constituțională.

”Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite, de Guvernul României și de Avocatul Poporului) și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale”, se arată în comunicatul CCR.

Ce stabilește legea

Potrivit modificărilor aduse actului normativ, în cazul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, dacă în cursul urmării penale sau al judecății prejudiciul care nu depășește 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, este acoperit integral, poate fi aplicată pedeapsa cu amenda. De asemenea, dacă prejudiciul evaziunii fiscale este recuperat în aceleași condiții și nu depășește suma de 50.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda.

Conform legii, constituie o infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat. Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârșirii acestor fapte, potrivit Agerpres.

Decretul semnat de Klaus Iohannis. Ce români scapă de închisoare
Decretul semnat de Klaus Iohannis. Ce români scapă de închisoare

Totodată, constituie infracțiuni de evaziune fiscală și sunt sancționate cu închisoare de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi, sau cu amendă și următoarele fapte săvârșite având ca scop sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:

  • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
  • omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
  • evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive;
  • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor;
  • executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
  • sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
  • substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală și ale Codului de procedură penală.