Home » Știri » E oficial! Se renunță la măști pe aeroporturi și avioane. Când intră în vigoare această măsură

E oficial! Se renunță la măști pe aeroporturi și avioane. Când intră în vigoare această măsură

Alexandru Cazacu / 12.05.2022, 11:10
E oficial! Se renunță la măști pe aeroporturi și avioane. Când intră în vigoare această măsură

Nu cu mult timp în urmă, Uniunea Europeană a anunțat relaxarea măsurilor anti-Covid pentru călătorii aerieni. Așadar, autoritățile europene au decis să se renunțe la recomandarea de a se purta măști de protecție în aeroporturi și aeronave. Relaxarea vine în contextul în care efectele pandemiei de coronavirus se fac din ce în ce mai puțin simțite. Când intră în vigoare noua măsură, puteți afla în continuarea articolului curent.

Se renunță la măști pe aeroporturi și avioane

Începând din 16 mai 2022, se relaxează măsurile de combatere a infecției cu COVID-19 pentru călătorii aerieni. Astfel se renunță la recomandarea de a purta masca de protecție în avioane și pe aeroporturi.

Patrick Ky, directorul Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) spune că atât pentru membrii echipajelor, cât și pentru pasageri această decizie este un pas important spre normalizarea călătoriilor pe calea aerului, potrivit unui comunicat comun al EASA și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, transmite dpa.

„Pasagerii ar trebui să continue să respecte solicitările liniei aeriene și, unde măsurile preventive sunt opționale, să ia decizii responsabile și să respecte alegerea celorlalți pasageri. În special, un pasager care tușește și strănută ar trebui să ia puternic în considerare să poarte o mască, pentru liniștirea celor așezați în apropiere”, a declarat Patrick Ky.

Purtarea măștii este una dintre cele mai bune metode de prevenire a infectărilor

Totuși, cele două agenții menționare susțin că purtarea măștilor de protecție rămâne însă una dintre cele mai bune metode de prevenire a infecțiilor cu coronavirus. Totodată, în comunicatul comun al EASA și ECDC se mai arată că, deși noua măsură intră în vigoare de luni, 16 mai, regulile cu privire la purtarea măștii vor continua să varieze de la o companie aeriană la alta și după această dată.

„Începând de săptămâna viitoare, măștile nu vor mai fi obligatorii în toate cazurile în călătoriile cu avionul. Este o ușurare pentru noi toți faptul că am ajuns în sfârșit la o etapă a pandemiei în care putem începe să relaxăm măsurile de siguranță sanitară.”, a adăugat directorul executiv al EASA.

Decizia autorităților europene vine în contextul în care efectele pandemiei de COVID-19 sunt din ce în ce mai puțin simțite. Se pare că acest lucru se datorează, mai ales ratelor mari de vaccinare, imunității de turmă și a ridicării restricțiilor într-un număr tot mai ridicat de țări membre UE.

Se renunță la măști pe aeroporturi și avioane. Când intră în vigoare noua măsură
Se renunță la măști pe aeroporturi și avioane. Când intră în vigoare noua măsură

Persoanele cărora le este recomandată purtarea măștii

Pe de altă parte, celor care călătoresc și se află în grupa vulnerabilă de risc le este recomandată purtarea măștii, iar călătorilor li se va solicita să respecte distanța socială în zonele interioare.

De asemenea, în cazul zborurilor spre o țară în care măsurile sunt încă în vigoare în transportul public, purtarea măștilor ar trebui să fie în continuare încurajată, potrivit recomandărilor.

În schimb, în alte state europene, cum ar fi Italia, Franța sau Bulgaria, multe dintre restricțiile anti-COVID au fost relaxate. Totodată, multe companii aeriene din Statele Unite au renunțat la purtarea măștii.